Belastingvrij schenken in 2023

Nimma Hypotheken: Met een goed gevoel een hypotheek afsluiten!

Belastingvrij schenken in 2023? Wij helpen je met je schenking, vrijstellingen, schenkbelasting en advies!

In deze woningmarkt, waar de prijzen sinds 2014 zijn gestegen tot recordhoogte, kunnen steeds meer woningzoekenden wel wat hulp gebruiken bij de financiering van hun droomwoning. Daarbij moeten Banken bij de verstrekking van een hypothecaire lening rekening houden met het inkomen van de aanvragers en de waarde van de aangekochte woning, wat leidt tot een maximaal te financieren bedrag. Als dat onvoldoende blijkt te zijn voor de aanschaf van de woning, kan belastingvrij schenken in 2023 de oplossing zijn.

Mogelijkheden belastingvrij schenken

De mogelijkheden om belastingvrij te schenken in 2023 zijn niet meer zo ruim als in 2022. Toen was het nog mogelijk om de zogenaamde jubelton te ontvangen, de belastingvrije schenking tot maar liefst 100.000,-. Echter heeft het kabinet deze per 1 januari 2023 afgeschaft, omdat het volgens hen leidt tot ongelijkheid op de woningmarkt. Zo hadden Starters met rijke (groot)ouders meer kans op een koopwoning dan anderen. Bovendien gebruikte starters de jubelton vaak om te overbieden, dit dreef de prijs van koopwoningen weer onbedoeld op.

Hoe belastingvrij schenken in 2023?


Belastingvrij schenken mag in 2023 ieder kalenderjaar tot een beperkt bedrag, maar mag ook éénmalig voor een behoorlijk bedrag. Echter zijn er aan de éénmalig verhoogde vrijstelling wel bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moet de ontvanger (of de partner) op het moment van schenking in de leeftijd zijn tussen 18 en 40 jaar (de dag van de 40e verjaardag telt nog mee dus dat zou een fantastisch cadeau zijn!). Daarnaast mag de éénmalig verhoogde vrijstelling alleen worden gebruikt voor een eigen woning, voor een dure studie of, bij een schenking aan kinderen, voor een besteding die het kind kiest.

belastingvrij schenken

Welke vrijstellingen gelden voor belastingvrij schenken in 2023?


Ieder jaar mag er tot een bepaald bedrag belastingvrij geschonken worden. Daarbij is het vrijgestelde bedrag afhankelijk van wie de schenking doet. Ouders mogen aan hun kind (of pleegkind of stiefkind) in 2023 maximaal 6.035,- schenken. Daarnaast mogen anderen in 2023 maximaal 2.418,- belastingvrij schenken. Hierbij mag de ontvanger zelf bepalen waar de schenking aan besteed wordt.

De vrijstellingen voor een éénmalig verhoogde belastingvrije schenking in 2023 zijn als volgt:

Wie doet de schenking?

Bestedingsdoel

Belastingvrij bedrag

Ouder(s) aan kind

Een eigen woning

 

€ 28.947

Een dure studie

€ 60.298

Dat beslist het kind zelf

€ 28.947

Iemand anders

Een eigen woning

€ 28.947

De voorwaarden om een schenking in 2023 voor een koopwoning te ontvangen

 • Je bent (of jouw partner is) tussen de 18 en 40 jaar oud
 • Je hebt niet eerder een schenking met de verhoogde vrijstelling ontvangen van deze schenker (hiermee wordt bedoeld een belastingvrije schenking voor de eigen woning óf een belastingvrije schenking voor een dure studie óf een belastingvrije schenking voor een vrij te besteden doel). Heb je vóór 2010 een verhoogde vrijstelling gebruikt en daarna niet meer? Vraag dan Nimma Hypotheken of je wellicht toch nog in aanmerking komt voor een extra schenking.
 • Je gebruikt de schenking om:
  • Een eigen woning te kopen
  • Een eigen woning te verbouwen of te onderhouden
  • Een hypotheek op de eigen woning af te lossen
 • Het geld dat je in 2023 ontvangt gebruik je uiterlijk in 2025 voor de eigen woning
 • Je kunt aannemelijk maken dat de schenking is betaald en dat de schenking daadwerkelijk is gebruikt voor de eigen woning. Dat betekent dat je dus geen gebruik kunt maken van een schenking op papier.

Handige tool op website Belastingdienst

Als je wilt weten of jouw schenking daadwerkelijk belastingvrij is of als je wilt weten welke schenkbelasting van toepassing is dan verwijzen we graag naar deze tool van de Belastingdienst. Hierbij zal je zien dat er alleen schenkbelasting verschuldigd is over het deel van de schenking dat hoger is dan de vrijstelling. Wat overblijft is het bedrag waarover belasting betaald moet worden.

Verder is het goed om te weten dat ouders door de Belastingdienst als één schenker worden gezien. Ook als ze zijn gescheiden.

Daarom een hypotheek bij Nimma Hypotheken

Laat in een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek Nimma Hypotheken heel specifiek voor jou berekenen wat je maximaal belastingvrij kunt schenken of geschonken kunt krijgen. Dat kan onder het genot van een kopje koffie bij ons op kantoor maar als je dat liever in een Teams gesprek wilt laten berekenen dan kan dat natuurlijk ook!

Onze adviseurs zijn Erkend Hypothecair Planner, hebben meer dan 20 jaar ervaring en klanten waarderen ons met een 9,8 op Advieskeuze en met 5 sterren op Google. We doen niets aan reclame dus we moeten het dan ook echt hebben van onze goede naam. Deze goede naam willen goed houden dus we zullen ook jou naar alle tevredenheid helpen in de te maken keuzes.

reviews-2

Veelgestelde vragen over belastingvrij schenken in 2023

Er is sprake van een schenking als de schenker uit vrijgevigheid de ontvanger een voordeel wil geven zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Kleine bedragen of grotere bedragen voor bepaalde doeleinden mogen onbelast geschonken worden.

Belastingvrij schenken in 2023 is vaak van toepassing op schenkingen aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud. Er zijn echter specifieke voorwaarden waaraan voldaan moet worden om van deze vrijstelling te kunnen profiteren.

Ouders mogen in 2023 per definitie 6.035,- belastingvrij schenken aan hun kind. Anderen mogen 2.418,- vrij schenken.

Ja, ouders mogen hun kind éénmalig 28.947,- schenken en zelfs 60.298 als deze bedoeld is voor de studie op opleiding die minimaal 20.000,- per jaar kost. Iedereen mag 28.947,- schenken als de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is en de schenking gaat besteden aan de eigen woning.

Jazeker! In 2022 mocht je 5.677,- belastingvrij schenken en in 2023 is dat 6.035,-

Ja, de spaarpot mag met 2.418,- belastingvrij gevuld worden! En als het kind tussen de 18 en 40 jaar is en het geld gaat besteden aan de eigen woning dan mag éénmalig 28.947,- belastingvrij geschonken worden.

Als het gaat om een schenking binnen de jaarlijkse vrijstelling (6.035,- voor ouders aan kinderen in 2023 en 2.418,- voor anderen in 2023) dan hoef je geen aangifte te doen. Als het gaat om een éénmalig verhoogde schenking dan wel.

In 2023 mag je als ouder 28.947,- belastingvrij schenken aan jouw kind in de leeftijd van 18 tot 40 jaar zolang deze het geld besteed aan de eigen woning.

Nimma Hypotheken

© Copyright 2023 | All rights reserved | Design by On The Rocks