Eerste woning

Nimma Hypotheken: Met een goed gevoel een hypotheek afsluiten!

Je eerste woning!

Een eerste huis kopen is ontzettend leuk, maar ook spannend. Onderhandelen, makelaars, hypotheek en notaris; het is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost.

Huren of kopen?

Wat is nu verstandiger: een huis huren of kopen? Beide opties hebben voor- en nadelen. Bij een koopwoning kun je bijvoorbeeld minder makkelijk verhuizen, en ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Bij een huurhuis wordt dat (in principe) verzorgd, maar spaar je niets en kun je ook niet zomaar iets aan het huis veranderen. Als je een stabiel inkomen hebt adviseren we je om voor een koopwoning te kiezen. De voornaamste reden is dat je er vermogen mee opbouwt en dat de woonlasten meestal lager zijn dan bij huren.

Eigen geld nodig

Tegenwoordig heb je wel extra ‘eigen geld’ nodig. Enerzijds om de aankoop- en financieringskosten te betalen en anderzijds om mee te doen aan een eventuele biedingsstrijd. De aankoopkosten bestaan uit notariskosten voor de levering, kosten voor een aankoopmakelaar (niet verplicht maar wel te adviseren) en eventueel overdrachtsbelasting. Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting vrijgesteld voor kopers tot 35 jaar die nog niet van de vrijstelling gebruik gemaakt hebben en die aankopen tot een bepaalde koopsom; in 2023 is deze grens € 440.000,-. Financieringskosten bestaan uit notariskosten voor de financiering, taxatiekosten, hypotheekadvies- en bemiddelingskosten en eventueel de kosten voor Nationale hypotheek garantie (NHG).

Vanwege het kleine aanbod van en de grote vraag naar woonhuizen wordt er flink geboden en soms komt de koopsom daardoor hoger uit dan de marktwaarde van de woning. Een geldverstrekker wil niet méér financieren dan 100% van de marktwaarde en zal daarom een taxatierapport opvragen. Als uit dat rapport blijkt dat de marktwaarde lager is dan de koopsom dan zal dat samen met de aankoop- en financieringskosten uit eigen middelen betaald moeten worden.

Ouders helpen steeds vaker

Steeds vaker zien we daarom dat ouders hun kinderen geld schenken voor de koop van een woning. Jaarlijks mogen ouders        € 6.035 (2023) belastingvrij schenken. Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud, dan mogen je ouders je eenmalig tot maximaal            € 28.947,- (2023) schenken, zonder dat de fiscus om de hoek komt kijken.

Een andere optie is het kasrondje. Je ouders lenen je geld voor de aankoop van een huis. Jij betaalt rente en aflossing over de lening en krijgt daardoor hypotheekrenteaftrek. Je ouders kunnen in hetzelfde jaar de betaalde rente en aflossing terugschenken via de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 6.035 (2023). 

Garantstelling van ouders, meer lenen omdat ouders garant staan, komt steeds minder voor omdat je dan moet aantonen dat je binnen een aantal jaren de hypotheek volledig op eigen inkomen kan dragen en dat is vaak onmogelijk aan te tonen.

Starterslening

Veel gemeentes, waaronder de gemeente Nijmegen, willen het eigenwoningbezit onder starters stimuleren en bieden een starterslening aan. Daarmee kun je tot € 35.000,- extra lenen en de eerste drie jaren betaal je daar geen rente en geen aflossing over! Na drie jaar wordt getoetst of jouw inkomen substantieel is gestegen. Als dat het geval is dan kun je dus ook de extra maandlasten dragen. Maar is je inkomen (nog nagenoeg) gelijk dan hoef je weer drie jaar lang geen rente en aflossing te betalen. Je begint dus pas te betalen zodra je het kunt betalen. Nimma Hypotheken is gespecialiseerd in het toepassen van de starterslening.

Nieuws

Studielening wel of niet (gedeeltelijk) aflossen bij het aankopen van je huis?

Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar

Leencalculator

Wat kan ik lenen?

Kom erachter wat je kan lenen, via de online rekentools.

Kan ik dit huis kopen?

Je hebt een woning op het oog, check hier of je die kan kopen.

Huren of kopen?​

Welke hypotheek kun je krijgen met de huur die je nu betaalt?

Actuele rentestanden

Bekijk hier de actuele rentenstanden, bij alle geldverstrekers.

Wie je al zijn voorgegaan

Zij hebben hun droomhuis gefinancierd dankzij Nimma Hypotheken!

De dienstverlening als erg prettig ervaren! Het betrof de aankoop van mijn eerste woning en ik heb goed advies gekregen van Dennis. Hij was altijd bereid om mijn vragen te beantwoorden. Verder ook heel flexibel bij het inplannen van de afspraken.

Arthi, 26 februari
5/5

Dennis is een fijne hypotheekadviseur, die de tijd voor je neemt, je begeleidt tijdens het proces, en die vooral alles heel helder en duidelijk uitlegt. Fijn als starter! Zou Dennis zeker aanraden als je gewoon duidelijk wil weten wat er mogelijk is. De hypotheek was snel rond, zonder problemen. Zeker het vertrouwen waard.

Jeroen, 5 mei
5/5

Dennis heeft mijn fantastisch geholpen bij de financiering voor de aankoop van mijn appartement! Mede door al zijn ervaring heb ik als starter toch een woning kunnen kopen op deze lastige woningmarkt. Dennis staat altijd voor je klaar en is bereid om een stapje extra te doen. Zelfs in zijn vakantie stond hij voor mij klaar! Bedankt voor alle hulp Dennis en hopelijk tot de volgende!

Arno, 07 januari
5/5

Veelgestelde vragen over je eerste woning

Ouders, maar ook anderen mogen éénmalig € 105.302,- (2021) belastingvrij schenken als jij of je partner tussen de 18 en 40 bent en jij het geld gaat besteden aan de eigen woning.  Ze mogen ook geld aan jou lenen en ze kunnen ervoor kiezen om het gehele bedrag aan rente en aflossing jaarlijks terug te schenken. Daarmee wordt voorkomen dat de maximale hypotheek lager wordt. Zolang het jaarlijks terug te schenken bedrag minder is dan € 6.604,- (2021) dan is deze jaarlijkse schenking belastingvrij. Garant staan was vroeger de gewoonste zaak van de wereld maar gebeurt nu nog zelden omdat je moet aantonen dat je binnen 5 jaar wél de gehele financiering op je eigen naam kan dragen en dat is zelden mogelijk.

Sinds 1 januari 2021 betalen kopers van een eigen woning geen overdrachtsbelasting als ze nog geen 35 jaar zijn en nog niet eerder geprofiteerd hebben van deze vrijstelling. Per 1 april 2021 is deze vrijstelling beperkt tot een aanschaf van maximaal 400.000,- KK.

De meeste geldverstrekkers willen jou best een aflossingsvrije hypotheek verstrekken, maar de belastingdienst geeft jou voor dat deel dan geen rente aftrek. Per 1 januari 2013 is het namelijk in de wet geregeld dat een nieuwe hypotheek voor een eigen woning in maximaal 30 jaar moet worden afgelost (annuïtair, lineair of in een combinatie) om recht te hebben op rente aftrek. Aflossingsvrij lenen heeft voor jou dus als voordeel dat de woonlasten lager zijn (je betaalt immers alleen rente, geen aflossing) maar een flink nadeel is dat je geen renteaftrek ontvangt voor dit deel. Om deze reden zal de inkomenstoets ook zwaarder zijn; als er (deels) aflossingsvrij geleend wordt dan is de maximale hypotheek daarom lager.