Hypotheek oversluiten

Nimma Hypotheken: Met een goed gevoel een hypotheek afsluiten!

Op weg naar lagere woonlasten en/of meer zekerheden

Wat is oversluiten?

Bij het oversluiten wordt de huidige hypotheek geheel afgelost met een nieuwe hypotheek, met nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente. Je hypotheek oversluiten kan ervoor zorgen dat jouw woonlasten lager worden. Een andere/aanvullende doelstelling kan zijn dat je meer zekerheid wenst in de nieuwe hypotheek; bijvoorbeeld door de rente lang vast te zetten. Vanzelfsprekend zijn er kosten verbonden aan oversluiten. Laat goed berekenen of je deze kosten wel weer terugverdiend met de lagere woonlast!

Welke kosten heb ik bij oversluiten?

Voor het oversluiten van je hypotheek maak je wel kosten. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een boeterente. Daarbij wordt gekeken naar:
• de huidige rente
• de resterende looptijd en rentevast periode
• de op dat moment gebruikelijke rente voor de resterende periode

Maak je een overstap als je rentevaste periode is afgelopen, dan hoef je geen boeterente te betalen. Naast de boeterente kun je te maken krijgen met:
• taxatiekosten
• hypotheekaktekosten
• advies- en bemiddelingskosten

De oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar als de nieuwe hypotheek een lening vervangt die je destijds bent aangegaan voor de aanschaf, verbetering of het onderhoud van je eigen woning. Dat betekent dat je 36,93%  van deze kosten terugkrijgt van de belastingdienst. Kies je er voor om de financieringskosten mee te financieren zodat je je spaargeld niet hoeft aan te spreken dan is de rente over de verhoging van de hypotheek niet aftrekbaar.

Vraag vandaag nog een vrijblijvend en kosteloos gesprek aan waarbij Nimma Hypotheken zorgvuldig berekent of oversluiten voor jou loont.

Nieuws

Waarom banken hypotheekrente sneller verhogen dan spaarrente

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers lijkt er toch echt van te komen

Leencalculator

Wat kan ik lenen?

Kom erachter wat je kan lenen, via de online rekentools.

Wat is deze woning waard?

Krijg een indicatie wat jouw huidige of een andere woning waard is.

Mijn hypotheek oversluiten?

Betaal je een hogere hypotheek-rente die nog vast staat….

Actuele rentestanden

Bekijk hier de actuele rentenstanden, bij alle geldverstrekers.

Wie je al zijn voorgegaan

Zij hebben hun droomhuis gefinancierd dankzij Nimma Hypotheken!

Eind 2014 heeft Dennis ons geadviseerd en geholpen met het afsluiten van onze hypotheek. Dit was voor ons een prettige ervaring en afgelopen maand heb ik hem weer benaderd voor advies over het eventueel overstappen in verband met de lage rentes op dit moment. Net als toen heeft hij ons goed en concreet geadviseerd. Bedankt weer Dennis.

M. Ketels, 21 maart
5/5

Dennis heeft ons ongeveer 5 jaar geleden geholpen met de bemiddeling van onze hypotheek. Dit heeft hij perfect gedaan, helder en duidelijk. Nu willen we gaan verbouwen en zetten we de hypotheek over. Ook nu weer zijn we helder en duidelijk geholpen door Dennis met het juiste advies op maat.

Edwin en Evi, 17 febuari
5/5

Duidelijke uitleg goed met ons meegezocht en passende hypotheek geregeld.

Gijz, 27 juni
5/5

Veelgestelde vragen over oversluiten

Als je de hypothecaire lening eerder dan het einde van de rentevast periode aflost uit geleend geld (oversluiten) dan berekent de huidige geldverstrekker of ze daarmee rente- inkomsten mislopen. De rente in jouw rentecontract wordt vergeleken met hun actuele rente van de resterende rentevast periode.  Als jouw 10 jaars rente bijvoorbeeld nog 4,5 jaar loopt dan wordt deze vergelijken met de actuele 5 jaars rente. Alleen als deze lager is dan berekent de geldverstrekker hoeveel rente-inkomsten ze mislopen rekening houdend met eventuele maandelijkse aflossingen en soms ook met opgebouwd kapitaal. Omdat ze het bedrag bij oversluiten in één keer vervroegd ontvangen wordt dit bedrag zoals dat heet contant gemaakt en daardoor betaal je minder.

Alle geldverstrekkers hanteren in de basis deze boeteberekening. Alleen op details, bijvoorbeeld over welk deel er geen boete wordt berekend zien we verschillen. Als de geldverstrekkers geen boeterente zouden berekenen dan zou hun inkomen zo onvoorspelbaar zijn dat de rente veel hoger zou zijn.

Een oversluiting kan zonder boeterente als je oversluit aan het einde van de rentevast periode, aan het einde van de looptijd of als de vergelijkingsrente hoger is dan de rente in jouw contract.

Uit de verkoopopbrengst mag in bijna alle gevallen boetevrij worden afgelost; ook als dat vóór het einde van de rentevast periode is en ook als de huidige rente veel lager is. Een hoge rente in jouw huidige hypotheek zou dus een extra zetje kunnen geven om te gaan verhuizen!