Maximale hypotheek berekenen - Hypotheek berekenen 2023

Nimma Hypotheken: Met een goed gevoel een hypotheek afsluiten!

Hypotheek berekenen

Ben je op zoek naar een leuke koopwoning? Maak het dan wat concreter voor jezelf door jouw maximale hypotheek te berekenen. Met hulp van onze rekentool weet je binnen twee minuten wat de bank bereid is om te financieren. Zo krijg je een goed beeld van jouw mogelijkheden en kun je gericht op zoek naar jouw droomwoning!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen in 2023?

Houd er rekening mee dat je bij de aankoop van een woning maximaal 100% van de waarde van de woning kan financieren. Als je als starter dus bijvoorbeeld een woning aankoopt van 300.000,- en de taxatiewaarde is gelijk aan de koopsom, dan zullen de kosten voor de aankoop en de financieringskosten uit eigen middelen betaald moeten worden. De rekentool houdt bovendien geen rekening met persoonlijke situaties zoals de aflossingsstand, restschuld en overwerk. 

Tip: het is mogelijk om extra te lenen voor de verduurzaming van de woning.

Sinds de kredietcrisis van 2007 heeft de overheid zeer strenge richtlijnen opgesteld waar alle banken zich aan moeten houden. Alles moet worden gedaan om te voorkomen dat je de maandlasten niet meer kunt betalen en/of dat bij verkoop van de woning de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopopbrengst. Afwijken van die richtlijnen kan eigenlijk alleen nog maar bij hele specifieke situaties. Bijvoorbeeld bij einde relatie, bij pensioen, bij goedkoper wonen en/of bij huurders met een hoge huur die willen kopen.

Hoe wordt de hoogte van mijn hypotheek berekend?

De maximale hypotheek is afhankelijk van veel factoren. We zetten deze even op een rijtje met toelichting:

Inkomen

Alleen vast inkomen wordt meegenomen; inkomen uit een dienstverband voor onbepaalde tijd of uit een dienstverband voor bepaalde tijd, waarbij de werkgever de intentie heeft om het dienstverband op te laten volgen met een contract voor onbepaalde tijd. Als je geen intentieverklaring hebt dan wordt meestal het inkomen bepaald aan de hand van het gemiddelde van de afgelopen 3 kalenderjaren. Als dat onvoldoende is dan heb je nog de mogelijkheid om een arbeidsmarktscan aan te vragen. Uitzendkrachten kunnen o.b.v. het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaren financieren of op basis van een perspectiefverklaring opgesteld door het uitzendbureau. 

Bij zelfstandig ondernemers wordt ook meestal gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen 3 kalenderjaren. Mocht je nog geen drie jaren zelfstandig zijn dan mag meestal het inkomen uit loondienst van daarvoor worden meegenomen. Een voorwaarde hierbij is wel dat je de jaarcijfers van minimaal één volledig kalenderjaar kan overleggen.

Verplichtingen

Zoals een (studie)lening, private lease, partneralimentatie, erfpacht, telefoon op afbetaling, kredietmogelijkheid op de betaalrekening en/of creditcard etc.

Rente

Meestal hoe hoger de rente des te minder je kunt lenen.

Rentevaste periode

Als de rente korter dan 10 jaar vaststaat dan is de kans aanwezig dat de maandlasten al redelijk snel hoger zullen zijn als de rente wordt verlengd. Om deze reden mag je minder lenen van de bank.

Looptijd

Dat is de termijn waarin je de hypotheek gaat aflossen. Standaard is dat in 30 jaar en zo is het ook berekent in de tool/ Soms zul je om de rente aftrek te behouden in een kortere tijd willen aflossen; dan wordt de maandlast hoger en daarmee de maximale hypotheek lager.

 Belasting

Als de lening volledig bedoeld is voor de aankoop en/of verbetering van de eigen woning (box 1) dan is de hypotheekrente aftrekbaar en kun je als gevolg meer lenen dan als dat niet het geval is (box 3). 

Wat is de invloed van de hypotheekrente op mijn hypotheek?

De overheid vraagt ieder jaar aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) om te berekenen welk deel van onze inkomsten verantwoord is om te besteden aan woonlasten. Deze woonlastenpercentages bepalen hetgeen maximaal besteed mag worden aan rente en aflossing samen. Hoe lager het rentepercentage dat de bank vraagt voor het verstrekken van een hypothecaire lening des te meer je kunt lenen.

Hoe bereken ik mijn maandlasten?

Als je stap voor stap jouw gegevens invult in de rekentool dan zie je niet alleen wat je maximaal kunt lenen maar ook wat de bruto- en netto maandlasten zijn van die maximale hypotheek. De bruto maandlasten is de optelsom van de rente en aflossing die je maandelijks aan de bank betaalt en bij de netto maandlasten is rekening gehouden met het maandbedrag dat je maandelijks ontvangst van de belastingdienst vanwege hypotheekrente aftrek.

Rente persoonlijke leningen gaat richting bovengrens

Hypotheek berekenen 2023: Tips en advies

Als het van belang is om maximaal te financieren voor de aankoop van een eigen woning dan adviseren we vaak om te kiezen voor een rente die 10 jaar vaststaat. Zou je de rente 9 jaar of korter vastzetten dan is de bank verplicht om de maximale woonlasten te berekenen aan de hand van een fictieve rente. Op dit moment is deze fictieve rente 5% dus hoger dan de 10 jaars rente. Bij een langere rentevast periode is de rente meestal hoger dan de 10 jaars rente en kun je als gevolg ook minder lenen.

Waarom is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen?

Een hypotheek sluit je meestal voor een periode van 30 jaar. Voor zo’n lange periode wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt! Een Erkend Hypotheekadviseur kan jouw helpen om die keuze te maken. Van belang daarbij is dat deze Erkend Hypotheekadviseur een onafhankelijk advies kan geven; dat lukt alleen als deze de producten van een groot aantal geldverstrekkers mag bemiddelen. De adviseurs bij Nimma Hypotheken zijn niet alleen Erkend Hypotheekadviseur maar ook Hypothecair Planner. Dit betekent dat ze o.a. beter in staat zijn om de risico’s bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en pensioen in kaart te brengen. Daarnaast kan Nimma Hypotheken bemiddelen in de producten van maar liefst 32 geldverstrekkers en ons tarief is onafhankelijk van de keuze van de geldverstrekker en/of de hoogte van de hypotheek. Daarmee kunnen we een onafhankelijk advies geven.

Wat moet ik weten over rentevaste periodes?

Wellicht wel de moeilijkste keuze bij de aanvraag van een hypotheek is de keuze voor een rentevast periode. De rente kun je vastzetten voor een maand (variabele rente), voor 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar en alles wat ertussen zit. Hoe langer je de rente vast zet des te langer de zekerheid dat jouw bruto maandlasten niet hoger zullen worden. Maar, meestal geld: des te langer de rentevast periode des te hoger de rente. Wat is de beste keuze? Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren.

Actuele hypotheekrente en trends

In 2023 is de gemiddelde rente boven de 4%. Als we terugkijken naar de afgelopen 50 jaar dan zien we dat de huidige rentes nog ver onder het gemiddelde liggen. We zijn wellicht geneigd om te kijken naar twee jaar gelden toen de rentes historisch laag waren, maar het is goed om te realiseren dat de rentes van nu heel normaal zijn.

Wat opvalt is dat de rentes met verschillende rentevast periodes heel dicht bij elkaar liggen. Het verschil tussen een variabele rente, 10 jaar vast en 20 jaar vast is slechts een paar tienden procentpunt. Dat geeft ook aan dat banken rekening houden met een situatie dat de rente na verloop van tijd ook best lager dan nu zou kunnen zijn.

Wat ook opvalt is dat de rente per rentevast periode flink verschilt per geldverstrekker. Die ene bank die een zeer scherpe variabele rente heeft kan zo maar een belabberde 10 jaars rente aanbieden. Bij Nimma Hypotheken gaan we eerst inventariseren waar jouw voorkeur ligt voor wat betreft de rentevast periode om vervolgens pas op zoek te gaan naar 3 tot 5 banken die de aller scherpste rente in die klasse combineert met de juiste voorwaarden. Dat presenteren wij in ons unieke vergelijkingsoverzicht waarbij klanten gemakkelijk een keuze kunnen maken.

Wat zijn de verwachtingen voor de hypotheekrente in 2023?

Mede door de inflatie zijn de rentes in 2022 flink gestegen. In de eerste helft van 2023 zien we dat de rentes gestabiliseerd zijn. We verwachten dat de komende tijd de rente met kleine sprongen zal blijven schommelen op dit niveau.

Wat zijn de gevolgen van de hypotheekrente op mijn maandelijkse lasten?

Een half procent hogere of lagere rente kan net het verschil zijn tussen wel of niet binnen budget blijven. Stel dat je een eerste woning koopt en 300.000,- annuïtair gaat financieren tegen een rente van 4,5% dan betaal je aan rente en aflossing samen 1.529,- bruto per maand. Stel dat de rente 0,5% lager zou zijn dan zou de bruto woonlast 88,- lager zijn.

Daarom een hypotheek bij Nimma Hypotheken

De rekentool is een prima indicatie om te zien wat je maximaal kunt lenen maar er kunnen persoonlijke redenen zijn waardoor je meer of juist minder kunt financieren. Laat in een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek Nimma Hypotheken heel specifiek voor jou berekenen wat je maximaal kunt lenen. Dat kan onder het genot van een kopje koffie bij ons op kantoor maar als je dat liever in een Teamsgesprek wilt laten berekenen dan kan dat natuurlijk ook!

Onze adviseurs zijn Erkend Hypothecair Planner, hebben meer dan 20 jaar ervaring en klanten waarderen ons met een 9,8 op Advieskeuze en met 5 sterren op Google. We doen niets aan reclame dus we moeten het dan ook echt hebben van onze goede naam. Deze goede naam willen goed houden dus we zullen ook jou naar alle tevredenheid helpen in de te maken keuzes.

reviews-2

Veelgestelde vragen over hypotheek berekenen

Soms kan het verstandig zijn om minder te lenen dan de maximale hypotheek. Bijvoorbeeld als je dure hobby’s hebt en meer vaste lasten hebt dan het gemiddelde huishouden. Ook als je in de toekomst minder zou willen werken adviseren we minder te financieren.

In principe niet. De aflossingsvrije hypotheek wordt getoetst alsof deze annuïtair wordt afgelost.

Banken zijn dol op NHG want dan hebben ze garantie dat de schuld wordt terugbetaald. In ruil voor die zekerheid krijg jij rentekorting die oploopt tot 0,6%! Echter NHG is alleen van toepassing als de laagste van de koopsom en taxatiewaarde maximaal 405.000,- is. De maximale hypotheek is dan gelijk aan de marktwaarde. Daarnaast mag je nog 6% meefinancieren voor energiebesparende voorzieningen.

Een onvoorwaardelijke inkomensverhoging die binnen 6 maanden in gaat mogen we nu al meenemen in de maximale hypotheekberekening.

Je kunt je maximale hypotheek berekenen door verschillende factoren in overweging te nemen, zoals je bruto jaarinkomen, de rentevaste periode, de bijkomende kosten en de eigen geld die je wilt inbrengen. Onze eigen rekentool kan jou hierbij helpen.

Het berekenen van je maximale hypotheek is essentieel bij het kopen van een huis. Het geeft je inzicht in hoeveel je kunt lenen en of je de gewenste woning kunt financieren. Hierdoor kun je gericht op zoek gaan naar een geschikte woning binnen jouw budget

Ja, je kunt in 2023 nog steeds je hypotheek berekenen. De berekening verandert mogelijk wel iets omdat er jaarlijks wijzigingen kunnen optreden in rentetarieven, regelgeving en maximale hypotheekbedragen. Het is daarom verstandig om een recente rekentool te gebruiken.

De maandlasten van je hypotheek zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoogte van je hypotheek, de rente, de hypotheekvorm en de looptijd. Met een online rekentool kun je een schatting maken van je maandlasten.

Daarnaast kan eigen geld ook nodig zijn om een deel van de woningwaarde zelf te financieren. In Nederland kun je namelijk maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Als je bijvoorbeeld een woning koopt van €250.000 en je kunt maximaal €225.000 lenen, dan zal je dus €25.000 eigen geld moeten inleggen. Eigen geld kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen, zoals spaargeld, een schenking van familie of de verkoop van een andere woning. Het is belangrijk om goed te plannen en te sparen voor het benodigde eigen geld, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het afsluiten van je hypotheek.  

Nimma Hypotheken

© Copyright 2023 | All rights reserved | Design by On The Rocks