Beleggingspand

Nimma Hypotheken: Met een goed gevoel een hypotheek afsluiten!

Meer met je geld doen!

De spaarrentes staan al tijden laag en de huizenprijzen blijven stijgen. Hierdoor gaan steeds meer Nederlanders een huis verhuren om meer rendement uit hun spaargeld te halen. Maar hoe werkt het precies als je een huis koopt om te verhuren? Wat is een verhuurhypotheek?

Welke soorten verhuurhypotheken zijn er?

Via Nimma Hypotheken kun je verschillende soorten verhuurhypotheken afsluiten. Er zijn verschillende geldverstrekkers die hiervoor hypotheken aanbieden. Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden van deze hypotheken erg uiteen lopen. Hierdoor moet je ze goed vergelijken voordat je een hypotheek afsluit om te gaan verhuren. Door sommige voorwaarden kun je minder lenen of ben je duurder uit dan bij een gewone hypotheek. Daarom start Nimma Hypotheken het traject met een analyse of er in de huidige eigen woning wellicht voldoende overwaarde zit, om daarmee (een deel van) de aankoop van een beleggingspand te financieren. Dat is bijna altijd het voordeligst!

Wat is een verhuurhypotheek?

Als je een huis wilt kopen om te verhuren en de overwaarde in de huidige eigen woning is niet (geheel) voldoende om deze te financieren dan ben je aangewezen op een verhuurhypotheek. Als verhuurder heb je een hele andere status voor de geldverstrekker dan wanneer je een gewone huizenkoper bent. Het is ook goed om te beseffen dat een verhuurhypotheek hogere hypotheekrentes heeft dan een ‘gewone’ hypotheek. Daarnaast valt de hypotheek in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) in plaats van in box 1. Dit betekent dat je over het saldo van de waarde van de woning en de hypotheekschuld vermogensbelasting verschuldigd bent en dat je geen recht hebt op hypotheekrente aftrek.

Hoeveel van de woningwaarde mag je lenen?

Als je een huis koopt om zelf in te wonen, dan mag je in principe 100% van de woningwaarde lenen. Bij een verhuurhypotheek is dit niet het geval. Je moet vrijwel altijd zelf geld bijleggen. De maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde varieert per geldverstrekker van 70% tot 90%. Let wel op, vaak gaat het om de marktwaarde in verhuurde staat en niet om de ‘gewone’ marktwaarde. Vanwege het feit dat bij (gedwongen) verkoop het huis door huurders bewoond is betekent dit dat de waarde een stuk lager is en dat je als gevolg meer eigen middelen dient in te leggen.

Inkomenstoets

Bij de meeste geldverstrekkers dien je aan te tonen dat er voldoende inkomen is om naast de huidige woonlasten de extra woonlasten van de verhuurhypotheek te kunnen dragen. Hierbij wordt de wettelijke gedragscode gehanteerd. Voor de klanten met zakelijke doeleinden, zoals commerciële verhuur zijn er ook verhuurhypotheken die buiten de gedragscode worden verstrekt. Voor deze doelgroep vragen de geldverstrekkers alleen een minimum inkomen van ongeveer € 45.000,- en is de acceptatie van de verhuurhypotheek met name afhankelijk van de inhoud van het veelzijdige taxatierapport waarbij niet alleen de waarde van de woning in verhuurde staat van belang is maar ook de (markt)huur. De (markt)huur dient dan bijvoorbeeld minimaal 1.25x de rente en aflossing te dekken.

Graag een verhuurhypotheek afsluiten?

Wij helpen je graag bij het afsluiten van een hypotheek om je huis te verhuren. In een uniek vergelijkingsoverzicht vergelijken we de rentes en voorwaarden van al onze aanbieders. Wij maken een precieze berekening van jouw mogelijkheden voor het kopen van een huis om te verhuren en zorgen dat dit aansluit bij jouw huidige hypotheek en toekomst.

Nieuws

Prinsjesdag 2024; de belangrijkste wijzigingen m.b.t. wonen en financieren

Biedverzekering voor als je bieden zonder financieringsvoorbehoud te spannend vindt

Wie je al zijn voorgegaan

Zij hebben hun droomhuis gefinancierd dankzij Nimma Hypotheken!

Tot op heden al onze hypotheken met behulp van Dennis (Nimma Hypotheken) succesvol afgerond. Elke keer goed geholpen. Communicatie verloopt altijd goed en is altijd bereid om een stapje extra te zetten. Kortom: echte aanrader!

K. van Wijck, 11 mei
5/5

Nimma en daarmee Dennis Janssen zal ik zeker aanraden aan anderen. Dennis is toegankelijk, deskundig en gedreven. We hebben meerdere gesprekken gevoerd, altijd heldere uitleg gekregen. In de periode van aanvragen financiering waren Dennis en Bianca snel, to the point en goed bereikbaar.
En gedurende dit proces van aanvraag financiering hebben zij mij goed op de hoogte gehouden van de voortgang. Ook de nodige communicatie van Dennis met andere partijen ging voortvarend. Ik heb ervaren dat bij Dennis(Nimma) mijn hypotheekaanvragen in goede en vertrouwde handen was.

E. C., 28 april
5/5

Fijne adviseur! Ik kan Dennis iedereen aanraden. Denkt goed mee, komt afspraken na, inhoudelijk goed op de hoogte, alles ging heel vlot!

Robbert en Ellen, 13 december
5/5

Veelgestelde vragen over hypotheken op beleggingspanden

Laten we beginnen met de belangrijkste, de overdrachtsbelasting; sinds 1 januari 2021 is deze maar liefst 8% van de koopsom. Daarnaast betaal je notariskosten voor de levering van de woning en wellicht de courtage voor de aankoopmakelaar die jouw helpt om een geschikt beleggingspand te vinden en om voor je te onderhandelen en je te begeleiden gedurende het gehele aankoop proces.

Je hebt te maken met notariskosten voor de hypotheek, taxatiekosten (vaak een stuk hoger dan bij de aankoop van een eigen woning omdat ook de waarde van de woning in verhuurde staat en de markthuur vermeld moet worden) en advies- en bemiddelingskosten. Nimma Hypotheken rekent geen hoger tarief voor een beleggingshypotheek. Onze inspanning voor de advisering en bemiddeling van een verhuurhypotheek is vergelijkbaar met onze dienstverlening voor een eigenwoningfinanciering en daarom is het tarief niet afwijkend.

De meeste verstrekkers van verhuurhypotheken staan het toe om aflossingsvrij te lenen, vaak tot de helft van de waarde van het pand in verhuurde staat. De rente voor de financiering van een pand dat je gaat verhuren is per definitie niet aftrekbaar. Waar je bij het aangaan van een nieuwe eigenwoningfinanciering vaak geen fiscaal voordeel wil laten liggen en daarom volledig annuitair en/of lineair leent kun je dus hier gerust een deel aflossingsvrij lenen en aflossen wanneer het jou uitkomt.

Net als bij een eigenwiningfinanciering mag je bij een verhuurhypotheek volledig boetevrij aflossen als de actuele rente gelijk of hoger is dan de rente in jouw contract. En als de rente lager is mag je altijd wel een bepaald percentage per kalenderjaar boetevrij aflossen.