Hier en daar schroeven geldgevers voorzichtig de hypotheekrente op maar daar stonden ook aanbieders tegenover die de tarieven verlaagden. Daarmee daalde het gemiddelde vrolijk verder: deze week opnieuw een laagterecord. De gemiddelde rente van de 5, 10, 20 en 30 jaar rentevaste tarieven voor een annuïteitenhypotheek, zowel met als zonder NHG was slechts 1,52!
ECB drukt rente
Het economische stimulatiepakket van de Amerikaanse president Biden leek voor hogere renes te gaan zorgen. Nieuwe maatregelen door de Europese Centrale Bank, het opkopen van meer staats- en bedrijfsobligaties, lijken op dit moment echter te voorkomen dat de rentes verder oplopen. De laatste twee weken is er een voorzichtige toename van geldverstrekkers die de hypotheekrente verlagen. Op dit moment staan bijna alle renteperioden op hun laagste stand ooit: alleen de variabele rentes en 20 jaar vast met NHG staan daar iets boven.
Rente staat gemiddeld 19 jaar vast
De lage rente zorgt ervoor dat de rente langer wordt vastgezet dan ooit. De gemiddelde rentevaste periode voor nieuwe hypotheken is bijna 19 jaar. 20 jaar vast is al een tijdje de meest gekozen optie. “Het snel kleiner wordende verschil tussen de korte en de lange rentes wordt wellicht het best geïllustreerd bij variabel en 30 jaar vast. Slechts een handvol aanbieders kent een variabel tarief dat nog lager is dan de scherpste 30 jaar vaste rentes.”
Aandeel NHG marginaliseert
Minder dan een op de drie nieuwe hypotheken heeft nu nog NHG: het aandeel daalt vanwege het krapper wordende aanbod van te koop staande huizen in het segment tot € 300.000 euro en de snel stijgende huizenprijzen. In 2012 was nog 70% van alle nieuwe hypotheken een NHG-lening; nu is dat nog maar 28%. “Hierdoor zijn de hypotheekrentes tot 60% en tot 80% van de woningwaarde (zonder NHG) de belangrijkste rentetarieven geworden. Dat blijkt ook uit de nieuwste geldverstrekker op de Nederlandse markt Clarian Wonen. Zij bieden überhaupt geen tarieven met NHG aan.
Dunne marges
De marge voor geldgevers is met circa 1,35% zeer laag is. Dat is ruim drie tienden minder dan het gemiddelde in 2020. Blijkbaar vinden aanbieders de risico’s op hypotheken op dit ogenblik beperkt. Daarnaast is er een forse concurrentiestrijd russen de actieve geldverstrekkers.