Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Nieuwe verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen: wat betekent dit voor jou?

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Als zelfstandig ondernemer heb je misschien al gehoord van de nieuwe verplichte arbeidsongeschiktheids-verzekering (BAZ) die binnenkort wordt ingevoerd. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de wet in internetconsultatie gebracht, zodat betrokkenen hun mening kunnen geven over het voorstel.

Wat houdt de nieuwe wet in?

De BAZ is ontworpen om zelfstandigen beter te beschermen tegen de financiële gevolgen van langdurige ziekte. Op dit moment kun je je wel particulier verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar in de praktijk doet niet iedereen dit. De kosten zijn vaak hoog, en sommige ondernemers worden vanwege hun leeftijd of medische geschiedenis uitgesloten. Waarom een verplichte verzekering?

De nieuwe verplichte verzekering zorgt ervoor dat zelfstandigen minder risico lopen op een aanzienlijke terugval in inkomen bij ziekte. Bovendien creëert het een gelijk speelveld tussen werknemers en zelfstandigen en voorkomt het dat de maatschappij opdraait voor de kosten van arbeidsongeschiktheid.

De uitgangspunten van de BAZ

De BAZ is ontwikkeld met drie belangrijke uitgangspunten in gedachten: betaalbaarheid, uitlegbaarheid, en uitvoerbaarheid. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van de wet:

  • Verplichting voor alle zelfstandigen: Iedereen die voor de inkomstenbelasting ‘winst uit onderneming’ geniet, moet deelnemen aan deze verzekering.
  • Wachttijd van één jaar: Zelfstandigen komen in aanmerking voor een uitkering als zij een jaar ziek zijn geweest.
  • Uitkeringsvoorwaarden: De uitkering wordt verstrekt als je door ziekte niet meer het minimumloon kunt verdienen. Dit is anders dan bij werknemersverzekeringen, waar ook gekeken wordt naar het eerdere inkomen.
  • Uitkeringshoogte: De uitkering bedraagt 70% van de winst vóór arbeidsongeschiktheid, tot maximaal het minimumloon. De uitkering loopt tot de AOW-leeftijd.
  • Premiekosten: Zelfstandigen betalen ongeveer 6,5% van hun winst uit onderneming aan premie, tot een maximum van ongeveer 195 euro per maand (gebaseerd op het minimumloon van 2024). Deze premie is fiscaal aftrekbaar.
  • Opt-out mogelijkheid: Zelfstandigen die liever privaat verzekerd blijven of al een verzekering hebben, kunnen gebruik maken van de opt-out optie. De private verzekering moet dan wel aan bepaalde minimumvoorwaarden voldoen, zoals een gelijke of hogere uitkering en een premie die minimaal gelijk is aan die van de publieke verzekering. De verzekering moet ook lopen tot de AOW-leeftijd. Er komt overgangsrecht voor bestaande verzekeringen.

Wat betekent dit voor jou?

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de invoering van deze wet. Dit betekent dat je wellicht je huidige verzekering moet herzien of overwegen om gebruik te maken van de opt-out optie. Het is raadzaam om de internetconsultatie in de gaten te houden en jouw mening te geven over het voorstel. Zo kun je bijdragen aan een wetgeving die het beste aansluit bij jouw situatie en behoeften.

Nimma Hypotheken zal jou op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom deze nieuwe wet om jou te helpen om tijdig actie te ondernemen om je financiële zekerheid te waarborgen.

Heb je vragen over deze nieuwe wet of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!