Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Betaal je al jaren een hoge huur? Wellicht is deze proef iets voor jou!

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Betaal je inmiddels al drie jaar een hoge huur en baal je er van dat jouw inkomen niet voldoende is voor de aanschaf van een fatsoenlijke woning? Wellicht dat je mee kan doen aan de pilot duurhuur.

Vier hypotheekaanbieders en de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) beginnen een proef om mensen te helpen die relatief veel geld kwijt zijn aan huur, maar niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Die worden ook wel duurhuurders genoemd. Er komen voor hen ruimere normen, waardoor deze groep toch in aanmerking komt voor een hypotheek.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die 1200 of 1500 euro per maand betalen aan huur en nog geen hypotheek van 800 euro per maand kunnen krijgen volgens de huidige leennormen. Het gaat om mensen die huren in de vrije sector. Volgens NHG zijn er een kleine 575.000 huishoudens die daaronder vallen.

Om aan de proef mee te kunnen doen moet de hypotheekaanvrager laten zien dat er de afgelopen drie jaar een relatief hoge huur is betaald, dat er geen achterstanden zijn en dat er niet is ingeteerd op het spaargeld om die huur te betalen.

De proef loopt twee jaar. Er worden voorlopig 1000 hypotheken op deze manier verstrekt. ING, Aegon, Florius en BLG Wonen doen eraan mee. Die laatste partij hield in 2019 al een kleinschalige proef met het verlenen van hypotheken aan duurhuurders.

Om te zien of de proef succesvol is, wordt onder meer in de gaten gehouden of degenen die de hypotheek hebben gekregen niet in betalingsproblemen komen.

Hoe werkt de pilot Duurhuur?

NHG heeft een aantal kaders opgesteld waarbinnen NHG borg kan staan voor een hypotheek voor duurhuurders op basis van een explain. De overige voorwaarden en normen van NHG blijven onverkort van toepassing.

Als een hypotheek voldoet aan de kaders van NHG, wil dat niet automatisch zeggen dat deze hypotheek verantwoord is. Het voldoen aan alleen de kaders en richtlijnen van de pilot is onvoldoende onderbouwing om een verantwoorde kredietverstrekking aan te tonen. De geldverstrekker blijft zelfstandig verantwoordelijk voor verantwoorde kredietverstrekking. Het is aan de geldverstrekker om de totale financiële situatie van de klant in te winnen en te beoordelen of het krediet verantwoord is. Nimma Hypotheken is als adviseur verantwoordelijk om met een passend advies te komen voor jou als klant en voor een onderbouwing waarom wij vinden dat de explain van huur naar koop passend is bij de specifieke klantsituatie.

Hoeveel mag een klant (extra) lenen op basis van duurhuurmaatwerk?

Dit is afhankelijk van de situatie, maar ten opzichte van de toegestane maandlasten geldt er altijd een maximale overschrijding van 30% die is begrensd tot de huidige huurlasten. De eigenaarslasten moeten hierbij worden meegewogen. De eigenaarslasten zijn: hypotheeksom x 1,308%.

Is duurhuurmaatwerk alleen mogelijk bij een hypotheek met NHG?

Ja, dat klopt. Duurhuurmaatwerk is alleen mogelijk in combinatie met een hypotheek met NHG. De maximale hoofdsom voor Duurhuur bedraagt € 355.000. Dit bedrag is gelijk aan de NHG-grens.

Nimma Hypotheken is blij met deze pilot en vinden dat er beter laat dan nooit eindelijk  wat extra ruimte wordt geboden aan deze doelgroep. Ook wij vinden het niet uit te leggen dat je wel € 1.200 per maand aan huurlasten mag dragen, maar geen € 800 aan een hypotheek. Nimma Hypotheken doet mee aan deze proef en bieden de mogelijkheden van alle deelnemende banken aan. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!