In de overspannen huizenmarkt zien steeds meer huizenkopers zich genoodzaakt een bod uit te brengen zonder een voorbehoud van financiering. Een bod zonder voorbehoud van financiering is erg aantrekkelijk voor de verkoper. Bij een bod mét financieringsvoorbehoud moet de verkoper namelijk zes tot acht weken wachten voordat het zeker is dat de koop doorgaat. Daarom wordt een bod zonder voorbehoud in de praktijk vaker geaccepteerd dan een bod met voorbehoud. Ook zie je vaak dat een verkoper ervoor kiest een lager bod te accepteren puur omdat het geen voorbehoud van financiering heeft.
Bieden zonder financieringsvoorbehoud is echter niet zonder risico. Mocht je drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst toch de financiering niet rondkrijgen dan ben je namelijk 10% van de koopsom verschuldigd aan de verkopende partij.
Voor kopers die een bod plaatsen zonder financieringsvoorbehoud, maar daarbij geen financieel risico willen lopen is de biedgarantie wellicht een oplossing. De biedverzekering is een verzekering die de boete betaalt, mocht de financiering voor de woning niet rondkomen.
Op dit moment wordt een biedverzekering aangeboden door twee partijen. Te weten BNP Paribas Cardif en Nationale Waarborg. Als de geldverstrekker de hypotheekaanvraag afkeurt, neemt de verzekeraar dus de waarborgsom voor zijn rekening. Maar daar gaat wel een heel traject aan vooraf. Want het is niet zo dat je, als je je als huizenkoper aanmeldt voor die verzekering, drie gegevens invult en daarmee de verzekering wordt afgesloten. Het aanvraagproces is pittig. Van de hypotheekadviseur wordt verwacht dat zij een gedegen berekening doen, inkomensstukken kunnen overleggen en een BKR-verklaring is noodzakelijk. Daarmee is het eigenlijk al een volwaardige hypotheekaanvraag.
Bij Nimma Hypotheken zien we het voordeel van de biedverzekering dat het de koper rust biedt. Een hypotheekaanvraag kan immers lang duren. Tussen de 2 en 6 weken. Dat proces kan zorgen voor onzekerheid en spanning. Dat is dan ook de reden dat we het wel degelijk aanbieden aan onze klanten. Echter, wij vinden de kosten van meer dan 1.000,- voor de klant wel hoog. Het is gelukkig wel zo dat je alleen deze kosten betaald als er daadwerkelijk een koopovereenkomst wordt opgesteld.
Liever zorgen we er daarom voor dat mogelijke aandachtspunten die na het oriëntatiegesprek mogelijk volgen worden weggenomen door deze voor te leggen aan meerdere geldverstrekkers zodat we op voorhand al weten dat het de financiering en daarmee de aankoop niet in de weg staat. Daarmee durven onze klanten steeds vaker zonder voorbehoud te bieden zonder dat ze meer dan 1.000,- euro voor extra zekerheid betalen.