Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Consumenten kunnen tegenwoordig minder lenen

Consumenten kunnen tegenwoordig minder lenen
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Consumenten kunnen vanaf 15 juli 2022 gemiddeld 7.800 euro minder lenen bij de aanvraag van een persoonlijke lening (PL) of bij een doorlopend krediet (DK), blijkt uit onderzoek van Geld.nl. De leennormen die banken gebruiken om te bepalen hoeveel je mag lenen zijn per die datum aangescherpt.

Als je een PL of DK aanvraagt, berekenen kredietverstrekkers hoeveel je op basis van jouw situatie maximaal mag lenen. Ze kijken naar je inkomen, vaste lasten en hoeveel je maandelijks moet overhouden om van te leven. Voor dat laatste hanteren de kredietverstrekkers normbedragen die elk jaar worden vastgesteld door het Nibud en de Vereniging van Financieringsmaatschappijen in Nederland (VFN). Mede door de hoge inflatie zijn de normbedragen met gemiddeld 9,8% verhoogd, waardoor je van je inkomen meer moet overhouden om van te leven. Dit betekent dat je onder de streep maandelijks minder overhoudt om je lening mee af te lossen, waardoor je dus minder mag lenen.

Geld.nl berekende voor zestien scenario’s hoeveel zij met de nieuwe leenregels kunnen lenen. Hieruit blijkt dat bijna iedereen minder kan lenen door de aangescherpte leennormen. Een stel met een netto-inkomen van 4.000 euro per maand en een hypotheek van 1.100 euro per maand, kan bijvoorbeeld ruim 7.600 euro minder lenen door de nieuwe regels. Als ze ook nog een auto hebben, loopt het op tot ruim 8.600 euro. En wanneer datzelfde stel ook nog kinderen heeft, kunnen ze zelfs 12.350 euro minder lenen.”

Nimma Hypotheken vindt het belangrijk om met deze nieuwe regels rekening te houden als je een lening aanvraagt. Zo voorkom je teleurstellingen, want het bedrag dat je een paar maanden geleden nog wel kon lenen, krijg je vanaf 15 juli misschien niet meer.

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!