Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

De Voorwaarden en Normen voor 2022 van NHG zijn definitief

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

NHG is een garantieregeling vanuit de overheid waar banken dol op zijn. Met NHG hebben banken namelijk meer zekerheid dat de hypothecaire lening wordt afbetaald. Is het niet door jou dan wel door het waarborgfonds. In ruil voor deze zekerheid krijg jij rente korting. Ten opzichte van een financiering tot 100% van de marktwaarde is deze korting ongeveer 0,4%.

De kosten voor het verkrijgen van NHG zijn per 2022 éénmalig 0,6% dus dat betekent dat je deze kosten al in 1,5 jaar tijd hebt terugverdiend. Als de mogelijkheid zich voordoet adviseren we daarom bijna altijd om NHG toe te passen, ook omdat NHG iets meer zekerheid biedt in geval van arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid en relatiebeëindiging.

Onderstaand hebben we de belangrijkste wijzigen bij NHG per 2022 voor je op een rij gezet:

 1. De maximale koopsom om voor NHG in aanmerking te komen gaat per 2022 naar € 355.000,-.
  De maximale kostenprijs is sinds een aantal jaren gekoppeld aan de gemiddelde woningprijs en een jaar geleden was deze dus maar liefst € 355.000,-. Dat betekent dat je alleen in aanmerking kan komen voor NHG als de koopsom niet hoger is dan € 355.000,-. Als er energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd dan kan er tot maximaal € 376.300,- gefinancierd worden om NHG te mogen toepassen.
 2. De borgtochtprovisie (de kosten die je moet betalen voor het financieren met NHG) wordt 0,6% van de lening.
  Logisch dat de bijdrage voor NHG wordt verlaagd want met de stijgende huizenprijzen hoeft NHG steeds minder borg te staan voor verkoop met verlies.
 3. Desktoptaxatie ook mogelijk bij afkoop erfpacht, verbouwing en energiebesparende voorzieningen
  NHG staat sinds 1 juli 2021 naast de fysieke taxatie ook de desktoptaxatie toe. Deze vorm van taxatie kan toegepast worden bij een hypothecaire financiering tot maximaal 90% van de marktwaarde. Vanaf 1 januari 2022 staat NHG het ook toe om een desktoptaxatie toe te passen bij afkoop erfpacht, verbouwing, energiebesparende voorzieningen en/of energiebespaarbudget. De marktwaarde voor uitvoering van de aanpassingen blijft daarbij wel leidend. Voor kwaliteitsverbeteringen wordt geen verbouwingsspecificatie opgevraagd bij een desktoptaxatie. Om toch te controleren dat het om woning gebonden verbeteringen gaat wordt er een depot aangehouden. De geldnemer kan de gelden dan vrij besteden binnen het gestelde doel.
 4. Minder documenten nodig bij echtscheiding langer dan 12 jaar geleden
  Als er een echtscheiding heeft plaatsgevonden vraagt NHG in alle gevallen standaard 3 documenten op, ongeacht wanneer de scheiding plaatsvond. Consumenten hebben deze documenten echter vaak niet meer en vinden dit proces bureaucratisch. NHG wil daarom een alternatief bieden.

Wanneer een echtscheiding langer dan 12 jaar geleden heeft plaatsgevonden, is ook een recent afschrift uit de burgerlijke stand samen met de meest recente belastingaangifte voldoende om te bepalen of er mogelijk nog sprake is van alimentatieplicht. Hiermee komen het vonnis en het convenant voor deze klanten te vervallen.

 1. Autolease wordt per 2022 zwaarder getoetst door NHG bij het bepalen van de maximale hypotheek
  Het BKR gaat alle autolease voor het volledige bedrag inschrijven en niet meer de oude 65%. Door deze wijziging zal de weging voor het toets inkomen ook anders worden. De toetsing blijft gelijk, echter door de hogere inschrijving zal deze zwaarder gewogen worden met betrekking tot het toets inkomen met een lagere leencapaciteit als gevolg.

Inmiddels is door de oververhitting in de woningmarkt de gemiddelde waarde van de woning al gestegen naar 400.000,-. Steeds minder mensen zullen dus in aanmerking komen voor NHG. Degenen die wel in aanmerking komen voor NHG en dus profiteren van de lagere rente en de zekerheden zullen ervaren dat de concurrentie voor de beschikbare koopwoningen in deze prijscategorie groter is dan bij woningen die duurder zijn dan 355.000,-KK.

Bovendien; mocht je interesse hebben in een woning rond de NHG grens dan kan het juist lonend zijn om net boven de NHG grens te bieden om daarmee de concurrerende bieders die wél voor NHG in aanmerking willen komen en dus lager bieden de loef af te steken. Mocht je spaargeld en/of overwaarde inbrengen dan leen je wellicht al tot 90% of zelfs tot 80% van de marktwaarde en dan is het renteverschil ten opzichte van de NHG tarieven niet meer zo groot.

Elke situatie is anders. Mocht je willen weten wat dit betekent voor jouw situatie neem dan gerust even contact met ons op voor vrijblijvende informatie.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!