Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Financieren verbouwing middels hypotheek is vaak goedkoper dan uit spaargeld

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Één ding hebben we geleerd van de Coronacrisis; onze eigen woning is echt heel belangrijk voor ons. Er is daarom nog nooit zo veel verbouwd aan de eigen woning als nu. Als er voldoende spaargeld is dan wordt deze verbouwing vaak betaald uit spaargeld, maar is dat wel zo verstandig? Graag wijs ik je op een praktijkvoorbeeld:

Kosten verbouwing €   25.000,-
Oorspronkelijke hypotheeksom € 250.000,-
Rente huidige hypotheek        4,00%

 

Als er voldoende buffer is dan is de neiging wellicht om de verbouwing te financieren uit spaargeld, maar als dat wordt gefinancierd met de zekerheid van een 20 jaars rente dan kan dat al vanaf 1,26%! Als vervolgens het spaargeld van 25.000,- wordt ingezet als extra (boetevrije!) aflossing op de huidige hypotheek dan wordt er een bruto voordeel behaald van 4,00% – 1,26% = 2,74% over € 25.000,- = € 57,00 per maand!

De financieringskosten die noodzakelijk zijn te weten taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en eventueel notariskosten en NHG kosten van bijvoorbeeld in totaal € 1950,- zijn dan al terugverdiend in € 1950 / € 57 = 34 maanden. NB De financieringskosten en ook de rente is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Wil je weten of het voor jou loont? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan om dit samen te berekenen!

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!