Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Jonge koper krijgt vaker voet tussen de deur op huizenmarkt

Jonge koper krijgt vaker voet tussen de deur op huizenmarkt
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

De afkoeling van de woningmarkt zorgt er voor dat jonge huizenkopers vaker een voet tussen de deur krijgen. Ten opzichte van december 2021 steeg het aantal hypotheekaanvragen van jongeren tot 35 jaar voor woningaankoop met 9 procent in de laatste maand van 2022.

De afgelopen jaren werd het voor jongvolwassen steeds lastiger om een eerste huis te kopen. In slechts zeven jaar tijd werd de doorsnee starterswoning maar liefst 90 procent duurder. Een getal dat doet duizelen. Degenen die nog wel de sprong naar een eerste koophuis maken, brengen tegenwoordig bijna twee modale jaarinkomens mee. Maar door de hogere hypotheekrentes hebben we niet langer te maken met een groei van de huizenprijzen; sinds augustus dalen de huizenprijzen. Huizenkopers die in november de sleutel van hun huis kregen, betaalden voor een vergelijkbaar huis naar schatting zo’n 9.000 euro minder dan degenen die in juli bij de notaris zaten voor de overdracht. En dat lijkt goed nieuws voor potentiële starters op de Nederlandse woningmarkt.

Aspirant-huizenkopers krijgen dan ook weer wat hoop. Volgens de Eigen Huis Marktindicator voorzien meer huishoudens (iets) betere omstandigheden om een huis te kopen, wat mogelijk komt door het ruimere aanbod en het minder gejaagde sentiment op de woningmarkt. Onderzoek van woningplatform Funda bevestigt dit beeld. Bijna een op de vier consumenten verwacht over een half jaar een gunstigere huizenmarkt voor kopers. En dat hangt onder meer samen met de verwachting dat de huizenprijzen aantrekkelijker zullen zijn voor mensen die een huis willen kopen.

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden op dit moment zijn? Neem dan even contact
op voor een vrijblijvende voorbeeldberekening.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!