Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Meer WOZ-bezwaren door wantrouwen

Meer WOZ-bezwaren door wantrouwen
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Deze weken krijgen bewoners hun WOZ-beschikking in de bus. De WOZ-waarde is een schatting van de waarde van je huis die de gemeente maakt. De volgende 3 overheden gebruiken de WOZ-waarde bij de berekening van hun belastingen:

  • Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing.
  • De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
  • Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.

Gemiddeld stijgen de WOZ-waardes dit jaar met 17 procent, meldt toezichthouder de Waarderingskamer. Dat komt doordat de WOZ voor dit jaar gebaseerd is op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. In het jaar daarvoor waren de huizenprijzen fors gestegen, dus stijgt de WOZ nu ook fors.

Een 17 procent hogere WOZ betekent niet dat je onroerendezaakbelasting (ozb) ook met 17 procent stijgt. Want gemeenten stellen jaarlijks hun ozb-tarief vast en kunnen er ook voor kiezen om dat tarief te verlagen om de stijgende WOZ (deels) te compenseren. Zo daalt het ozb-tarief in Nijmegen van 0,21% naar 0,1722%, waardoor veel woningeigenaren in Nijmegen per saldo minder gaan betalen voor de OZB.

Na ontvangst van de WOZ-beschikking heb je als burger 6 weken de tijd om bezwaar te maken als je vindt dat de WOZ waarde van de woning te hoog is. De laatste tijd hoor je steeds meer reclame van commerciële bezwaarbureau’s die namens jou bezwaar willen indienen. Dat kost jou niets maar als het bureau slaagt dan moet de gemeente de zogenaamde proceskostenvergoeding betalen en die kan oplopen tot €2.000,-. Daarom roepen gemeenten op om, als je bezwaar maakt, dat zelf te doen en commerciële bureaus links te laten liggen. Want als je zelf bezwaar maakt, zonder een professionele partij, hoeft de gemeente geen proceskostenvergoeding te betalen. Zo vloeit er geen gemeenschapsgeld weg.

Ongeveer 67% van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat burgers vraagtekens hebben bij de berekening van de WOZ-waarde door hun gemeente. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie de Vastelastenbond die door 3.394 mensen is ingevuld.

Van de ingediende bezwaren wordt volgens de consumentenorganisatie zo’n 35% gedaan omdat burgers het niet eens zijn met de hoogte van de beschikking. Een kwart van de ondervraagden gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte en voor 7% was bezwaar maken een principekwestie geworden. Lastenverlaging was de motivatie van 10% van de ingediende bezwaren.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond stelt dat gemeenten transparanter moeten zijn: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen. Vaak mist een onderbouwing van de WOZ-waarde en wordt de burger niet meegenomen in de besluitvorming, dat is jammer.”

Een hogere WOZ-waarde is slecht nieuws voor de inkomstenbelasting, want de bijtelling op de inkomstenbelasting stijgt dan ook. In 2023 is deze bijtelling bij woningen met een WOZ waarde tussen € 75.000,- en € 1.200.000,- 0,35% van de WOZ waarde. Een hogere bijtelling betekent als eigenwoningbezitter per saldo minder teruggave van de belastingdienst omdat de bijtelling van het eigenwoningforfait wordt gesaldeerd met de aftrek van de hypotheekrente.

Begint het je te duizelen? Bel of mail gerust even met Nimma Hypotheken! 😉

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!