Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Nederlanders lenen steeds meer geld

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

In de afgelopen jaren zien we een duidelijke trend: Nederlanders lenen steeds meer geld voor grote uitgaven. Volgens cijfers van vergelijkingssite Independer is het gemiddelde leenbedrag in mei 2024 gestegen naar 16.334 euro, een stijging van 10% ten opzichte van twee jaar eerder.

Stijging in leningen voor auto’s

Een belangrijke reden voor het lenen van geld blijft de aankoop van een auto. Bijna de helft van alle leenverzoeken is voor de aanschaf van een auto, met een gemiddeld leenbedrag van 15.665 euro. Dit bedrag is hoger dan twee jaar geleden, toen we gemiddeld 13.415 euro leenden voor een wagen. Nederlanders hechten veel waarde aan een eigen auto, en dit komt duidelijk naar voren in hun leengedrag.

Minder leningen voor verbouwingen

Hoewel het financieren van een verbouwing nog steeds een van de populairste redenen is om geld te lenen, zien we hier een daling. Het aantal leningen voor verbouwingen is met 34,1% afgenomen in vergelijking met twee jaar geleden. Dit terwijl het aantal verkochte koopwoningen juist is gestegen.

Groter leenbedrag voor verbouwingen

Interessant is dat, ondanks de daling in het aantal leningen voor verbouwingen, het gemiddelde leenbedrag is gestegen. In 2022 was het gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing 17.960 euro, terwijl dit in 2024 is gestegen naar 20.046 euro. Dit kan erop wijzen dat mensen minder vaak verbouwen, maar wanneer ze het doen, kiezen ze voor grotere en ingrijpendere projecten. Daarnaast spelen de hogere kosten voor grondstoffen en arbeid een rol bij de stijging van het leenbedrag.

Heb je zelf plannen om te lenen voor een auto, voor een verbouwing of voor iets heel anders?

De goedkoopste lening is natuurlijk geen lening. Maar als je door het financieren uit eigen spaargeld te weinig financiële buffer overhoudt voor onvoorziene omstandigheden dan is het verstandig om te lenen. Dat kan zowel als verhoging op de hypotheek als met een persoonlijke lening. Het voordeel van het hypothecair financieren is de lage rente. Deze is flink lager dan een persoonlijke lening zonder hypothecaire zekerheid. Het nadeel zijn de kosten die gemoeid zijn met een hypothecaire verhoging voor onder andere het aantonen van de waarde van de woning en het hypotheekadvies en -bemiddeling. Vraag ons gerust om een vrijblijvende en kosteloze berekening om te beoordelen of het loont om jouw financieringsbehoefte te financieren als verhoging op jouw hypotheek of niet.

Heb je vragen over het lenen van geld, het verhogen van je hypotheek, of wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen bij het maken van de beste financiële beslissingen.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!