Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Prinsjesdag 2022

Prinsjesdag 2022
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Zoals gebruikelijk zijn op Prinsjesdag de plannen van het kabinet gepresenteerd. De belangrijkste punten voor de hypotheek- en woningmarkt zetten we voor je op een rij. 

Afbouw hypotheekrenteaftrek naar percentage eerste IB-schijf
De afbouw van de hypotheekrenteaftrek leidt tot een maximale aftrek van 36,93%. 

Verlaging en afschaffing schenkingsvrijstelling eigen woning
De schenkingsvrijstelling eigen woning, ook wel jubelton genoemd, wordt verlaagd naar € 27.231. Per 2024 wordt deze schenkingsvrijstelling afgeschaft.  

Grens woningwaarde startersvrijstelling omhoog
Woningwaardegrens startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting wordt verhoogd naar € 440.000 (2022: € 400.000).

Verhoging tarief overdrachtsbelasting beleggingspanden
Het algemeen tarief van de overdrachtsbelasting wordt verhoogd van 8,0% naar 10,4%. Dit tarief geldt voor de aankoop van een vakantiewoning, een verhuurwoning, een garagebox of bedrijfsgebouw.

Aflossen hypotheek uit pensioen
Door de wijziging naar nieuwe pensioencontracten ontstaan verschillende uitkeringsmogelijkheden voor de klant. Zo komt er een eenmalige opnamemogelijkheid van maximaal 10% van het ouderdomspensioen vanaf 1 juli 2023. Mensen kunnen dit vrijgekomen bedrag bijvoorbeeld aflossen op hun hypothecaire lening of gebruiken voor een verbouwing.

Gemeente helpt starters
Gemeentes gaan de helft van koophuizen toewijzen aan eigen inwoners. Het gaat dan om woningen tot de NHG-grens. Nu al mogen gemeenten bij het toewijzen van huurwoningen voorrang geven aan mensen met een lokale binding of een cruciaal beroep. Vanaf volgend jaar geldt dat ook bij koophuizen.

Btw op zonnepanelen naar 0%
Particulieren kunnen zonnepanelen kopen zonder btw. Zij hoeven zich hierdoor niet langer te registreren als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. 

Nieuw voorstel afbouw salderingsregeling zonnepanelen
De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt pas afgebouwd vanaf 2025.

NHG-grens kruipt richting € 400.000
De NHG-kostengrens gaat fors omhoog door de stijging van de huizenprijzen. Bij een gemiddelde stijging woningprijs van 10% komt deze mogelijk uit op circa € 390.000 (2022: € 355.000).

Gemeentelijke heffingen fors omhoog door stijging WOZ-waarde
De hoogte van gemeentelijke heffingen zijn afhankelijk van de WOZ-waarde. Door de forse stijging van de huizenprijzen zal de WOZ-waarde (fors) gaan toenemen en daarmee ook de gemeentelijke heffingen.

Afbouw Wet Hillen
Is het eigenwoningforfait hoger dan de aftrekbare kosten? Dan wordt deze fiscale bijtelling nog maar voor 83 1/3% in de belastingaangifte gecompenseerd.

Inkomen partner telt voor 100% mee bij bepaling LTI
Vanaf 2023 wordt het inkomen van de partner voor 100% meegenomen in de berekening van de maximale hoogte van de hypotheek. In 2022 is dat nog 90%.

Verdere verlaging zelfstandigenaftrek
Voor het bereiken van een beter evenwicht in fiscale behandeling van ZZP-ers en werknemers in loondienst wordt de zelfstandigen­aftrek vanaf 2023 stapsgewijs teruggebracht tot € 900 in 2027. Zelfstandigen worden gedurende de kabinetsperiode gecompenseerd via de verhoging van de arbeidskorting.

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!