Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Spaarders bij grootbanken lopen flink wat spaarrente mis

Spaarders bij grootbanken lopen flink wat spaarrente mis
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Bijna de helft (48%) van de Nederlanders heeft alléén een spaarrekening bij de drie grootbanken ABN Amro, ING en/of Rabobank. Door niet te ‘spaar-shoppen’ bij andere banken laten zij gezamenlijk 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl, berekende dat er tussen juni 2022 en mei 2023 in totaal zo’n 176,7 miljard euro aan spaargeld is weggezet bij ABN Amro, ING of Rabobank. Tijdens deze periode kregen spaarders gemiddeld op een spaarrekening bij deze drie banken 0,21% rente. Dat komt neer op bijna 371 miljoen euro rente over die 176,7 miljard euro.

Maar er was veel meer rendement te behalen; de gemiddelde spaarrente op alle beschikbare spaarrekeningen in de Nederlandse markt samen van juni 2022 tot en met mei 2023 was gemiddeld 0,5%. Op een gemiddelde spaarrekening was er over die 176,7 miljard euro dus 875 miljoen euro aan rente te verdienen. En als ze spaarden op de spaarrekening met de hoogste rente in die periode, hadden ze gemiddeld zelfs 1,25% rente kunnen opstrijken, oftewel 2,2 miljard euro. Als je naar dit laatste bedrag kijkt, hebben de spaarders die enkel bij één van de grootbanken sparen dus zelfs 1,8 miljard euro aan rente laten liggen.

Het bedrag dat spaarders mislopen door enkel bij de grote banken te sparen, loopt de laatste maanden zelfs nog verder op. Ondanks dat de spaarrentes bij vrijwel alle banken stijgen, neemt het verschil tussen de drie grootbanken en de gemiddelde en hoogste spaarrentes in de markt toe. Op dit moment krijg je bij ABN Amro en ING 1,25% en Rabobank 1,50% rente op je spaarrekening. De hoogste spaarrente op
https://www.spaarrente.nl/ staat nu op 2,7% en ook bij deze paarbank kun je vrij storten en opnemen zonder minimum inleg, en ook daar staat de overheid garant voor 100.000,-. Op jaarbasis zouden spaarders bij de grote banken nu dus al tot 2,7 miljard euro aan rente mislopen.

Met deze verhoogde spaarrente kan het voordelig zijn om (voorlopig) niet extra af te lossen op de hypotheek. Stel dat de je huidige hypotheekrente 3,5% is en je hebt recht op hypotheekrente aftrek dan betaal je, rekening houdend met het eigenwoningforfait, netto ongeveer 2,3%, In dat geval loont het dus meer om te sparen, dan om af te lossen op de hypotheek. Bovendien, als je overweegt om extra af te lossen dan heb je dat geld blijkbaar nu niet nodig voor andere zaken en zou je er ook voor kunnen kiezen om te sparen via een deposito. Daarmee mag je gedurende de looptijd niet opnemen, maar is de rente wel echt een stuk hoger. Er worden al deposito spaarrekeningen aangeboden met een looptijd van één jaar met een rente van 4,25%! Stel dat je € 10.000,- inlegt dan kun je over een jaar € 10.425,- aflossen op de hypotheek.

Neem gerust even contact met ons op als je twijfelt tussen aflossen of sparen!

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!