Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Taxatierapport per 1 juli 2021 fors duurder

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Ben je van plan om een woning te kopen of verkopen? Of wil je jouw hypotheek verhogen  of de risicoklasse verlagen? Dan ontkom je niet aan een waardebepaling van de woning. Door nieuwe Europese eisen valt het opstellen van een taxatie fors duurder uit per juli.

Deze extra kosten zijn vanzelfsprekend geen aanleiding om eerder een woning aan te kopen, maar als je van plan bent om de hypotheek te verhogen en/of een risicoklassewijziging aan te vragen bij jouw geldverstrekker dan adviseer ik om deze maand nog een taxatierapport aan te vragen en flink te besparen op de kosten.

Taxateur brengt jouw woning uitgebreider in kaart

Een woningtaxatie moet volgens Europese richtlijnen per 1 juli 2021 uitgebreider. De uitbreiding zit hem vooral in het in kaart brengen van de energieprestatie en bouwkundige staat van woningen. Dit meerwerk betekent een hogere prijs voor het taxatierapport. Maar je krijgt ook een nauwkeurigere bepaling van de woningwaarde.

Energielabel wordt onderdeel van taxatierapport

Een vast nieuw onderdeel wordt de energieprestatie van de woning. Voor 2021 verliep de aanvraag van het energielabel nog eenvoudig online. Met ingang van 2021 moet een energieprestatieadviseur ter plaatse beoordelen welk energielabel jouw woning krijgt. Er ontstaat een specifieker en beter beeld van de daadwerkelijke energieprestatie van de woning.

Specifiekere informatie over bouwkundige staat in taxatierapport

Het nieuwe rapport moet ook de bouwkundige staat van jouw woning laten zien. Denk hierbij aan herstel van achterstallig onderhoud, bouwkundige gebreken en het doorvoeren van de nodige energiezuinige maatregelen. Met deze informatie krijg je een beter beeld van de staat van de woning als je de woning koopt. In de toekomst zal ook een funderingslabel onderdeel worden van het taxatierapport. Huizenkopers kunnen dan zien hoe het met de fundering van een huis is gesteld. De ingangsdatum hiervan is nog niet bekend.

Goedkope online taxatie minder vaak bruikbaar

Dacht je een bezoekje van de taxateur uit te sparen met een goedkope online ‘modelmatige’ taxatie? Deze globale waardebepaling is per 1 juli 2021 niet meer toegestaan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het wijzigen ervan. In sommige gevallen mag je nog wel nog de jaarlijkse WOZ-waarde gebruiken.

NB Is een taxatie noodzakelijk bij een nieuwe hypotheek? Dan zijn de taxatiekosten meestal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Conclusie

Het aanvragen van een taxatierapport is een service binnen de dienstverlening van Nimma Hypotheken. Mocht je plannen hebben voor het verhogen van de hypotheek en/of het laten wijzigen van de risicoklasse, naam dan nog snel contact met ons op zodat een taxatierapport nog mogelijk is voor € 500,- inclusief validatiekosten en BTW. Na 1 juli zal het echt een stuk duurder zijn.

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!