Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Vertrouwen woningmarkt volledig hersteld van coronacrisis

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

In december 2020 werden 40.458 hypotheken aangevraagd, dat is maar liefst 35% meer dan gemiddeld in de afgelopen vier jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk.

Één van de oorzaken hiervoor is het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt. De corona-dip is weg; consumenten zijn zelfs optimistischer dan een jaar geleden, zo blijkt uit de ING Woonindex. Zowel starters als huizenbezitters verwachten dat de komende tijd de woningprijzen verder zullen stijgen en dat de hypotheekrente zal dalen. Beide groepen zijn optimistischer over de woningmarkt dan vorig kwartaal. Woningbezitters waren nog nooit eerder sinds de start van de Woonindex zo positief over de verkoop van hun woning: 87% denkt binnen 3 maanden te kunnen verkopen. Toch wordt er door analisten ook gewaarschuwd dat een aanhoudende crisis verstrekkende economische gevolgen kan hebben, met onder meer toegenomen faillissementen en gedwongen verkopen.

Analisten verwachten dat hogere aantallen starters de huizenmarkt dezer dagen betreden. Bijna één derde van de starters gaf in december aan de aankoop van een huis te willen uitstellen tot na 1 januari 2021. Bijna de helft van deze groep wil de besparing door het afschaffen van de overdrachtsbelasting gebruiken om een hoger bod uit te brengen, 30% denkt het te gebruiken voor de inrichting van het nieuwe huis, om te verduurzamen (25%) of een lagere hypotheek (25%).

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!