Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Wijziging Nationale Hypotheek Garantie in 2024

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

NHG is en blijft interessant bij de financiering van jouw woning. Niet zo zeer vanwege de zekerheden die het biedt, deze zijn alleen van toepassing als na einde relatie, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid de woning verkocht moet worden én er een restschuld overblijft, maar meer vanwege de rente korting die banken geven bij toepassing van NHG. Deze korting verschilt per geldverstrekker maar is meestal toch wel zo’n half procent.

Vanaf 1 januari 2024 verhoogt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de kostengrens van €405.000 naar €435.000. Als ook energiebesparende voorzieningen worden getroffen, gaat de NHG-grens van €429.300 naar €461.100.

De verhoging is gebaseerd op de prijsontwikkeling van woningen in Nederland. Door de verhoging van de kostengrens wordt een NHG-hypotheek voor meer woningkopers bereikbaar. Momenteel rust op ongeveer 40% van alle woningen in Nederland een NHG- hypotheek. De kostengrens wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Hierbij wordt zowel gekeken naar het creëren van stabiliteit op de woningmarkt als naar het bieden van toegang tot NHG-hypotheken.

Als iemand een NHG-hypotheek wil afsluiten, moet hiervoor eenmalig een borgtochtprovisie worden betaald. De hoogte van deze provisie blijft ook in 2024 ongewijzigd op 0,6%. Stel dat de rente korting ten opzichte van een hypotheek zonder NHG dus 0,4% is dan heb je deze éénmalige kosten dus al na anderhalf jaar terugverdiend.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!