Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

6 tips om het maximale uit je belastingaangifte te halen

6 tips om het maximale uit je belastingaangifte te halen
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting! Dit jaar willen we graag ZZP-ers tippen. Als ondernemer kun je een hoop geld besparen wanneer je goed op de hoogte bent van alle aftrekposten en andere fiscale regels. Daarom delen we in dit artikel de beste tips om het maximale uit je aangifte te halen. Gewoon in begrijpelijke taal en met concrete voorbeelden.

NB: voor mensen in loondienst verwijs ik graag naar deze blog die we een jaar geleden geplaatst hebben.

De tips in dit artikel gaan vooral over het verlagen van je belastbaar inkomen via aftrekposten. Op die manier betaal je immers minder inkomstenbelasting. In de meeste gevallen stelt de Belastingdienst als voorwaarde dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en voldoet aan het urencriterium. De meeste bedragen moet je wel zelf aftrekken. Dat doet de Belastingdienst dus niet automatisch voor je.

Tip 1: Trek “kleine” investeringen af van je winst (KIA)

Het is één van de vaakst vergeten – en tegelijkertijd meest aantrekkelijke – aftrekpost: de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). Een moeilijk woord, maar het houdt simpelweg in dat je een groot deel van het aanschafbedrag van kleine investeringen mag aftrekken van je winst. Kleine investeringen zijn zaken als je laptop en telefoon, maar ook kantoormeubilair en een zakelijke auto. De term ‘klein’ is wellicht onterecht, want het totaalbedrag aan investeringen mag voor deze aftrekpost oplopen tot ruim € 350.000. Alle zakelijke investeringen die je in  2023 hebt gedaan van minimaal € 450, mag je bij elkaar optellen. In de meeste gevallen mag je van dat totaalbedrag 28% aftrekken van je belastbare winst. Dat kan echt een hoop geld schelen.

Tip 2: Er zijn meer aftrekposten dan je denkt

Er zijn natuurlijk veel meer aftrekposten dan de KIA. De zelfstandigen- en startersaftrek ken je waarschijnlijk, maar wist je dat je kosten rondom de oprichting van je bedrijf ook mag aftrekken? Of bepaalde reis- en verblijfkosten van je trip naar het buitenland? En dat je ook kosten kunt aftrekken als je met je fiets of het ov zakelijke ritjes maakt? Klik op deze link om op de website van de belastingdienst te zien welke regelingen en aftrekposten er voor je zijn.

Tip 3: Je mag je AOV-premie aftrekken

Steeds meer ondernemers verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid via een AOV. Dat is slim en bovendien minder prijzig dan het in eerste instantie lijkt. Je mag de premie die je betaalt namelijk volledig aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je jaarlijks al snel honderden euro’s minder inkomstenbelasting. Je mag trouwens de premies van al je zakelijke verzekeringen aftrekken. Net als de kosten voor je zakelijke bankrekening.

Tip 4: Je totale inleg in een pensioenproduct is aftrekbaar

Ook het bedrag dat je – via een pensioenproduct – inlegt voor je pensioen mag je elk jaar aftrekken. Zo betaalt de Belastingdienst dus feitelijk mee aan jouw oudedag. Het is een mes dat heel mooi aan twee kanten snijdt: je betaalt nu minder inkomstenbelasting en zorgt tegelijkertijd voor een goed pensioen.

Tip 5: Check of je geld kunt terugkrijgen door te middelen (laatste kans)

Heb je de afgelopen jaren een sterk wisselend inkomen gehad? Dan heb je mogelijk recht op (veel) belastingteruggave. Deze aantrekkelijke regeling is afgeschaft – mede doordat deze te onbekend was. Maar gelukkig kun dit jaar nog met terugwerkende kracht middeling aanvragen over de afgelopen jaren.

Tip 6: Starter? Schrijf je bedrijfskosten slim af

Veel bedrijfskosten mag je dus aftrekken van je winst, maar bij grote bedragen mag dat in principe niet in één keer. Bedragen boven de € 450 moet je over meerdere jaren verspreid aftrekken; dit heet afschrijven. Maar voor starters maakt de fiscus een uitzondering. Heb je recht op startersaftrek? Dan mag je “willekeurig afschrijven”. Dat betekent dat je grote bedragen toch in één keer mag aftrekken van je winst.

Extra tip: Je kunt zo’n groot bedrag het beste afschrijven in het jaar dat je de meeste winst maakt. Verwacht je de komende jaren meer winst te maken dan in 2023? Dan kan het slim zijn om te wachten met afschrijven.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!