Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Slimme tips voor de belasting­aangifte

Slimme tips voor belastingaangifte
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Voor 1 mei moeten de meeste mensen weer belasting­aangifte doen. Niet het fijnste klusje van het jaar. Met onze tips helpen we je snel op weg.

Tip 1: Controleer de vooraf ingevulde gegevens van de belastingdienst goed!
Als je vanaf 1 maart aangifte doet dan zijn veel gegevens al door de belastingdienst vooraf ingevuld. Deze gegevens hoeven niet altijd te kloppen! Zo kan het zijn dat je een deel van de hypotheek niet voor de woning hebt gebruik. De belastingdienst ontvangt van de hypotheekverstrekker alleen het totale hypotheekbedrag en de betaalde rente. Alleen het deel dat nodig is voor de eigen woning is fiscaal aftrekbaar. In sommige gevallen dien je dit dus handmatig aan te passen. Houd er trouwens rekening mee dat als je een eigen huis hebt dat bij de aangifte in 2022 je de WOZ waarde met als peildatum 1 januari 2021 opgeeft.

Tip 2: Slim samen aangifte doen
Doe je samen met jouw fiscale partner aangifte? Maak slim gebruik van de mogelijkheid om de inkomsten te verdelen, het zogenaamde ‘verdeelscherm’. Dit is geïntegreerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Met de verdeelmogelijkheid aan het eind van de aangifte kun je het programma automatisch laten berekenen hoe jullie zo min mogelijk belasting betalen. Je hebt bijvoorbeeld € 80.000 op een spaarrekening staan. Jouw partner heeft geen vermogen in box 3. Het is dan slim om een deel van jouw spaargeld op te nemen in de aangifte van jouw partner. Zo maak je maximaal gebruik van het heffingsvrije vermogen dat als je samen aangifte doet 101.300 euro bedraagt. Doe je alleen aangifte dan is dit 50.650 euro. Ben je vorig jaar gescheiden? Dan mag je nog over heel 2022 belastingaangifte doen samen met jouw ex-partner.

Tip 3: Kijk ook eens naar andere aftrekposten dan hypotheekrente
De hypotheekrenteaftrek wordt door de fiscus voor je ingevuld. Maar soms zijn er ook andere aftrekposten die je kunt opvoeren. Deze hebben meestal wel een minimumbedrag voordat je de mogelijkheid hebt om deze af te trekken. Vooral ziektekosten, studiekosten en goede doelen kunnen mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor speciale voeding, extra beddengoed en kleding, diëten en acupunctuur. Maar ook tandartskosten vallen hieronder als deze niet door jou apart verzekerd zijn. De verzekeringskosten mogen hier niet meegenomen worden. Krijgt je studiefinanciering? Dan mag je de studiekosten niet aftrekken. Volg je een studie (voor een beroep) en heb je geen studiefinanciering? Dan zijn de studiekosten nog wel aftrekbaar.

Tip 4: Goede doelen zijn aftrekbaar
Een andere vaak vergeten aftrekpost zijn de giften. Alleen als die aan een zogenoemd doel met een anbi-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn geschonken zijn deze aftrekbaar. Bij giften geldt een drempel van 1% van jouw inkomen. Kiezen voor een periodieke gift is trouwens fiscaal veel gunstiger dan losse schenkingen. Bij periodieke giften aan het goede doel is het hele bedrag namelijk aftrekbaar. Check wel even wat een periodieke gift is bij de belastingdienst, want met een automatische overschrijving ben je er nog niet.

Tip 5: Benut de middelingsregeling en bespaar nu het nog kan
Als jouw inkomen sterk varieert per jaar dan kun je middeling aanvragen. Jouw inkomen wordt dan over 3 jaren gelijk verdeeld. Dit kan voordelig uitpakken. De belastingdienst stopt met deze mogelijkheid. Het laatste tijdvak waarover nog gemiddeld kan worden is 2022-2023-2024. Dit kan zeker interessant zijn voor ZZP’ers en bijvoorbeeld mensen die tijdelijk minder zijn gaan werken of eerder stoppen met werken. Indien er een belastingvoordeel is (drempel €545) dan krijg je het verschil terug.

Tip 6: Woning gekocht of hypotheek overgesloten in 2022
Je kunt dan de bijkomende kosten aftrekken. Denk daarbij aan advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, NHG kosten, hypotheekaktekosten etc. Heb je een nieuw huis gekocht met behulp van de overwaarde van een vorige woning? Het kan dan zijn dat je niet de gehele hypotheekrente mag aftrekken. Mocht je daarover twijfelen neem dan even contact op met Nimma Hypotheken.

Tip 7. Vergeet niet de schenking aan te geven
Heb je in 2022 een schenking ontvangen voor het kopen of verbouwen van een eigen woning? Deze schenking was in 2022 nog tot € 106.671,- onbelast. In 2023 daalde deze schenkingsvrijstelling naar € 28.947,-. In 2024 verdwijnt deze regeling helemaal.

Tip 8. Dividendbelasting terugvragen
Had je in 2022 beleggingen? En ontving je dividend? Dan betaalde je waarschijnlijk 15% dividendbelasting. Die kun je meestal terugvragen, omdat in Nederland ook al belasting betaald wordt over het box 3-vermogen.

Succes met de aangifte!

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!