Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Sparen in het buitenland blijft aantrekkelijk

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd dat zij haar rentes opnieuw met 0,25% verlaagt. Daarmee komt de ECB-rente op 3,50%.

Dat de ECB haar rente verlaagt, is normaal gesproken geen goed nieuws voor spaarders. De rente die banken ontvangen wanneer ze het spaargeld van hun klanten onderbrengen bij de ECB is dan immers ook lager. Bij het bepalen van de spaarrente speelt echter ook een ander component mee: de mate waarin een bank nieuw geld wil aantrekken. En daar lopen de behoeftes van Nederlandse banken en banken uit andere Europese landen nu uiteen.”

Nederlanders sparen graag. Op dit moment zijn we samen goed voor zo’n 480 miljard euro aan spaartegoed. Het overgrote deel daarvan staat op een Nederlandse spaarrekening. Nederlandse banken bulken van het spaargeld. Zij hoeven dus geen hoge spaarrentes te bieden, maar zetten hun geld bij de ECB tegen 3,50% en bieden spaarders maximaal 1,70% rente. In andere Europese landen, waar minder spaartegoed beschikbaar is, willen banken wél extra spaargeld binnenhalen. Om er bijvoorbeeld hypotheken van te verstrekken. In de race om dat spaargeld, blijven buitenlandse banken hoge spaarrentes tot 3,75% bieden.

Zelfs als de spaarrentes door het rentebesluit van de ECB wat dalen, blijft het verschil tussen de spaarrentes in Nederland en de landen om ons heen groot. Onlangs nog maakte De Nederlandse Bank bekend dat het Nederlandse spaartegoed in het buitenland in twee jaar tijd is verdubbeld van 7,3 miljard in 2022 naar 15 miljard euro nu.

Steeds meer Nederlanders sparen dus over de grens. Een goede ontwikkeling. Want pas als we massaal ons spaargeld elders onderbrengen, zullen de Nederlandse banken in beweging komen. En ondertussen zitten de buitenlandse banken niet stil. Ook de rentes op kortlopende deposito’s zijn weer aantrekkelijk. Zo krijg je op een spaardeposito van 1 jaar nu tot 3,60% rente. Een mooi aanbod, zeker als de spaarrentes dalen.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!