Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Binnen 10 jaar je huis verkopen? Bespaar dan nu ongeveer € 150,- op een definitief energielabel!  

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Binnen 10 jaar je huis verkopen? Bespaar dan nu ongeveer € 150,- op een definitief energielabel!  

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast geeft het inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort. Tot en met 31 december 2020 kunnen huiseigenaren nog het huidige (oude) energielabel aanvragen, ook wel het vereenvoudigd energielabel (VEL) genoemd. De woningeigenaar geeft voor dit label online verschillende kenmerken van het huis door. Op basis van deze informatie wordt dan het energielabel bepaald. Het VEL blijft – ook na 1 januari 2021- tien jaar geldig.

Vanaf januari 2021 gaat de bepaling van het energielabel niet meer digitaal, maar moet er een afspraak worden gemaakt met een energieadviseur. De adviseur komt langs, inspecteert de woning en bepaalt op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen en warmtebronnen hoeveel energie de woning verbruikt. Het nieuwe energielabel wordt daarmee ook duurder, waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro, een fors verschil met het oude VEL dat voor minder dan 10 euro te verkrijgen is.

Eenmaal verkregen blijft dat VEL nog 10 jaar geldig. Dus ook als je nu nog geen verhuisplannen hebt, maar wellicht wel binnen 10 jaar adviseer ik je om deze maand nog het voorlopige energielabel om te zetten in een definitieve. Behalve als je verwacht om de woning tot aan de verkoop nog te verduurzamen, wat op zich vaak een goed idee is met als oogpunt comfort, besparing, milieu en waarde van de woning. In dat geval kun je beter het nieuwe NTA 8800 energielabel aanvragen ten tijde van de daadwerkelijke verkoop want dat vergroot de kans op een beter energielabel.

Voor meer informatie en het aanvragen van de oude VEL klik op deze link.

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!