Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Kortere rentevaste periode wint aan populariteit: Wat betekent dit voor jouw hypotheek?

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Als hypotheekadviseur zie ik een interessante trend in de keuzes die Nederlandse huizenkopers maken. Steeds vaker kiezen zij voor kortere of middellange rentevaste periodes. Deze ontwikkeling kan ook voor jou relevant zijn als je op zoek bent naar een hypotheek of je huidige hypotheek wilt herzien.

Waarom kiezen steeds meer huizenkopers voor kortere rentevaste periodes?

In de eerste vijf maanden van 2024 is het aantal hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tot vijftien jaar met 22% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd is de populariteit van langere rentevaste periodes (15 tot 30 jaar) met 8% afgenomen. De branche verwacht dat deze trend zich zal voortzetten, mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs de rente heeft verlaagd.

Wat betekent dit voor de hypotheekrente?

Na jaren van stijgende hypotheekrentes, zien we sinds het najaar van 2023 een lichte daling. Deze trend lijkt door te zetten dankzij de recente renteverlaging door de ECB. De gemiddelde hypotheekrente stond begin mei op 3,95% voor een 10-jaars hypotheek met NHG en is eind mei licht gedaald naar 3,90%. Dit maakt kortere rentevaste periodes aantrekkelijker, omdat huizenkopers verwachten dat de hypotheekrente na afloop van de rentevaste periode nog verder zal dalen.

De voordelen van een kortere rentevaste periode

  • Lagere rente: Korte rentevaste periodes hebben vaak een lagere rente dan langere periodes.
  • Flexibiliteit: Na de rentevaste periode kun je profiteren van de mogelijk lagere rentetarieven op dat moment.
  • Kostenbesparing: Door de lagere rente betaal je gedurende de rentevaste periode minder rente, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen.

De risico’s van een kortere rentevaste periode

  • Rentestijging: Als de rente na de rentevaste periode stijgt, kunnen je maandlasten aanzienlijk toenemen.
  • Onzekerheid: Je weet niet precies wat je maandlasten zullen zijn na afloop van de rentevaste periode, wat financiële planning lastiger kan maken.

Is een kortere rentevaste periode iets voor jou?

Bij het kiezen van een rentevaste periode is het belangrijk om je persoonlijke situatie en risicobereidheid in overweging te nemen. Ben je van plan om op korte termijn te verhuizen, of verwacht je een stijging in je inkomen? Dan kan een kortere rentevaste periode aantrekkelijk zijn. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar zekerheid en stabiele maandlasten, is een langere rentevaste periode wellicht een betere keuze.

Loopt jouw rentevast periode binnenkort af?

Als onderdeel van de nazorg voor jou als klant helpen we je bij Nimma Hypotheken graag met de keuze voor een nieuwe rentevast periode. Samen kunnen we kijken naar je financiële doelen, je huidige situatie en de verwachtingen voor de toekomst. Zo kunnen we bepalen welke rentevaste periode het beste bij jou past en hoe je optimaal kunt profiteren van de huidige rentestanden. Vanzelfsprekend berekenen we hier geen kosten voor.

Heb je vragen over de hypotheekrente of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!