Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Profiteer nu al van de hogere vrijstelling overdrachtsbelasting in 2024

huurwaardeforfait 2024
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Afgelopen week is bekend gemaakt dat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2024 van toepassing is tot een koopsom van € 510.000,-. In 2023 is dat nog € 440.000,- dus dat is een flinke verruiming! Als je een woning koopt om zelf in te gaan wonen en als je jonger bent dan 35 jaar en als je niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze startersvrijstelling dan kom je in aanmerking voor deze vrijstelling als de koopsom binnen deze grens blijft. Je betaalt dan geen 2% overdrachtsbelasting.

Mocht je een woning op het oog hebben met een (verwachte) koopsom tussen de € 440.000,- en € 510.000,- en voldoe je aan de zojuist vermelde voorwaarden dan adviseren we in de onderhandeling mee te nemen dat de woning wordt geleverd na 31 december 2023 zodat je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de vrijstelling. Op een woning met een aankoopprijs van 500.000,- betekent dit dat je 10.000,- minder hoeft in te leggen, dus dat scheelt aanzienlijk en wellicht kun je die iets duurdere woning nu wel kopen.

Als je in 2023 al 35 wordt, dan is het slim om de levering plaats te vinden voor je 35ste verjaardag. De vrijstelling geldt dan voor een koopsom tot maximaal € 440.000,-.

Wil jij hier alles over weten? We staan voor je klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste hypotheek. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en laat je verrassen door de vele mogelijkheden die er voor jou zijn.

Veelgestelde vragen over de startersvrijstelling:
1. Kom ik met inleg van eigen geld in aanmerking voor de vrijstelling?

Stel: Je hebt een woning op het oog met een koopprijs van €520.000 en legt €10.000 eigen geld in. Kom je dan in aanmerking voor de vrijstelling in 2024?

Helaas kan je in deze situatie geen gebruik maken van de vrijstelling. Om in aanmerking te komen wordt er gekeken naar de koopsom van de woning en niet naar het aan te vragen hypotheekbedrag.

2. Ik heb nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling en ga een woning aankopen voor verhuur, kom ik in aanmerking?

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling is dat je zélf voor langere tijd in de woning moet gaan wonen. Ga jij dus een woning aankopen die direct bestemd is voor verhuur, dan kom je helaas niet in aanmerking en zal de overdrachtsbelasting 10,4% bedragen.

3. Mijn partner is jonger dan 35, maar ik ben ouder. Kom we nog in aanmerking?

Het antwoord is zowel ja als nee. Als jullie samen de woning zullen aankopen, 1 van beide jonger is dan 35 jaar en aan de verdere voorwaarden wordt voldaan dan hoeft in dit geval de partner geen overdrachtsbelasting te betalen. Afhankelijk van de eigendomsverhouding zal dit in de meeste gevallen betekenen dat 50% van de totale overdrachtsbelasting wel betaald moet worden.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!