Vanaf 1 oktober 2021 werken taxateurs met een nieuw model taxatierapport (nieuw model taxatierapport woonruimte 2021). De taxatiebranche en geldverstrekkers willen hiermee de kwaliteit van de taxatierapporten verhogen en de leesbaarheid voor de consument verbeteren. Op sommige onderdelen is het rapport uitgebreider en ook zijn er extra onderdelen bijgekomen (onderhoud woning, verduurzaming, fundering). Vanwege het feit dat de taxateur meer uren moet maken om het onderhoud, de verduurzaming en de fundering te beoordelen zijn de kosten van een taxatierapport hoger worden.
Voor sommige situaties zoals een overbrugging nemen sommige geldverstrekkers genoegen met een modelmatige woningwaardering. Dat is een taxatie van een woning zonder dat deze daarvoor hoeft te worden bezichtigd. Op basis van verzamelde gegevens en statistische analyses wordt een waardebepaling afgegeven. Modelmatig taxeren is goedkoper en sneller dan een taxatierapport en kan alleen worden gebruikt als er relatief weinig wordt geleend ten opzichte van de woningwaarde.
Sinds 1 juli gelden er nieuwe Europese regels voor modelmatige taxaties en is controle door een taxateur toegevoegd als vereiste. Vandaar dat de term hybride taxatie wordt gebruikt. Een WOZ-opgave is voor de meeste geldverstrekkers niet meer acceptabel. Soms blijkt de modelmatige woningwaardering tijdens de aanvraag niet mogelijk; dan zijn er bijvoorbeeld te weinig referenties om te kunnen waarderen.