Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Energielabel C wordt steeds meer de norm voor geldverstrekkers

Energielabel C wordt steeds meer de norm voor geldverstrekkers
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

De aankoop van een huis is vaak een ideaal moment om te investeren in het verduurzamen van de nieuwe woning. De Nibud-normen per 1 januari van dit jaar spelen daar meer dan ooit op in, waarbij een extra leenbedrag voor verduurzaming kan worden meegefinancierd (via deze link kun je onze blog daarover nog eens teruglezen). Ook aanbieders ontwikkelen steeds meer middelen om kopers (en zittende eigenaren) aan te zetten tot actie: bijvoorbeeld met rentekortingen en speciale verduurzamingsdepots.

Een recente ontwikkeling is dat sommige financiers uitsluitend nog woningen financieren die minimaal een energielabel C hebben. BijBouwe en Allianz lopen hierin voorop door alleen hypotheken te verstrekken aan woningen met tenminste energielabel C of aan woningen die een duidelijk plan hebben om van een lager label naar minimaal C te verbeteren.”

Dit beleid van de genoemde financiers beoogt de verduurzaming van de woningvoorraad te stimuleren, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het bewustzijn en de wil om te investeren in duurzaamheid onder huiseigenaren te verhogen. Echter, het brengt het risico met zich mee dat bepaalde groepen in toenemende mate uitgesloten kunnen worden, waarbij de kwaliteit van de eigen portefeuille van een aanbieder voorop staat. Tot nu toe in 2024 koopt 70% van de starters en 75% van de doorstromers een woning die al minstens energielabel C heeft bij aankoop, terwijl de rest een lager label heeft of er geen label bekend is. 30% van de kopers van een woning met energielabel D tot en met G stelt bij aankoop een verbeterplan op (bijvoorbeeld van label G naar D), al kan dit percentage in werkelijkheid hoger zijn omdat verduurzamingsmaatregelen niet in alle gevallen geregistreerd worden.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!