Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Rente persoonlijke leningen gaat richting bovengrens

Rente persoonlijke leningen gaat richting bovengrens
Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

De rentestijgingen die het afgelopen jaar de hypotheekmarkt hebben gedomineerd tekenen zich ook af bij consumptief krediet. De maximaal toegestane rente die gevraagd mag worden voor een persoonlijke lening is per 1 januari 2023 verhoogd tot 12%. Onderzoek van MoneyView laat zien dat veel geldverstrekkers tegen die bovengrens aankruipen. Gemiddeld zit de rente voor consumptief krediet op het niveau van tien jaar geleden. Daarmee is de consumptieve rente bijna twee keer zo hoog als die van een hypotheek, gemiddeld 8,06% versus 4,17%.

Alleen bij kleine financieringsbehoeftes die redelijk snel weer kunnen worden afgelost loont het wat Nimma Hypotheken betreft om consumptief te lenen via een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Voor grotere bedragen en/of leningen met een lange looptijd is een hypothecaire lening veel interessanter. De éénmalige kosten die gemoeid zijn met een hypothecaire lening worden namelijk al snel weer terugverdiend door de veel lagere rente.

Hoe dat komt dat de hypotheekrente veel lager is dan de rente voor consumptief krediet? Bij een hypotheek is de eigen woning het onderpand. In het slechte scenario dat je niet meer de rente en aflossing kunt betalen heeft de bank, na herhaaldelijke waarschuwingen en na het bieden van alle mogelijke hulp de mogelijkheid om de woning gedwongen te verkopen. Vanwege de zekerheid dat de schuld kan worden afgelost uit de verkoopopbrengst van de woning is de rente lager. Als de financiering dan ook nog eens met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is aangegaan dan zal een eventuele restant schuld na verkoop worden voldaan door het waarborgfonds. Vanwege deze extra zekerheid is de rente nog lager.

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!