Gedreven
Onafhankelijk
Eerlijk
Deskundig

In hypotheken

Nieuws & Blogs

Woningtekort en lage rente stuwen de huizenprijzen verder op

Deel bericht
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

De aanhoudende krapte en lage rente blijven de huizenprijzen naar verwachting opstuwen. Voor dit jaar voorzien economen een stevige huizenprijsgroei van +8,0 procent. De huizenprijzen stijgen daarmee nog sneller dan vorig jaar; toen werd een gemiddelde prijsstijging van +7,8 procent gemeten.

De start van 2021 laat nog altijd een huizenmarkt zien die hard doordendert. Eind 2020 zwakte de huizenprijsstijging even wat af, maar in de eerste maand van 2021 veerde de groei van de huizenprijzen weer op. Koopwoningen waren in februari gemiddeld 10,4 procent duurder dan in februari een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging in bijna twintig jaar, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Dat is de grootste prijsstijging in ruim twee jaar tijd!

Voor 2022 voorzien economen een lagere huizenprijsstijging van gemiddeld 4 procent. Daarmee hebben ze de huizenprijsverwachting fors naar boven bijgesteld, want eind 2020 gingen ze nog uit van een gemiddelde huizenprijsgroei in 2022 van 2,5 procent.

Bij deze cijfers moet natuurlijk worden aangetekend dat de coronacrisis de onzekerheid rondom de huizenprijsverwachting vergroot. Vorig jaar hebben economen de macro-economische verwachtingen en de verwachtingen voor de huizenmarkt veelvuldig moeten bijstellen. Zo drukte het pakket aan steunmaatregelen de werkloosheid veel meer dan aanvankelijk verwacht, waardoor deze uiteindelijk minder hard opliep dan aanvankelijk gevreesd. Mede hierdoor bleef de vraag naar koophuizen ook op peil. De cijfers hierboven gaan uit van de aanname dat er vanaf het tweede kwartaal geleidelijk steeds meer versoepelingen komen van de coronabeperkingen en dat (bijna) iedereen is gevaccineerd rond het begin van de herfst. Als het toch langer duurt om iedereen te vaccineren of als de gevolgen en naweeën van de crisis heviger blijken dan nu voorzien, dan zal dit mogelijk ook doorwerken in de prognose voor de huizenmarkt.

 

Aantal verkochte huizen

De start van het nieuwe jaar kende ook een stevige plus in het aantal verkochte huizen. In januari wisselden maar liefst 24.516 huizen van eigenaar; een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van januari 2020. Die opleving heeft vermoedelijk te maken met het schrappen van de overdrachtsbelasting voor mensen jonger dan 35 jaar.

Jongvolwassen die in de tweede helft van 2020 het koopcontract ondertekenden hebben waarschijnlijk massaal de overdracht over de jaarwisseling heen getild om op die manier de overdrachtsbelasting te omzeilen. Nadat bekend werd dat zij vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen, daalde hun aandeel in het totale aantal verkopen fors om vervolgens in januari weer fors te stijgen. In de eerste maand van het nieuwe jaar namen 35-minners maar liefst 68 procent van alle verkopen voor hun rekening.

Economen verwachten dat de verkoop van huizen de komende tijd wat inzakt. Wisselden vorig jaar nog krap 236.000 huizen van eigenaar, voor dit jaar verwacht men zo’n 220.000 transacties, gevolgd door 210.000 transacties in 2022. Het lagere aantal transacties komt niet zozeer door een verminderde vraag naar koophuizen, maar vooral door een gebrek aan aanbod.

Het aanbod wordt bovendien gedrukt doordat er – ten opzichte van de behoefte – te weinig nieuwe huizen worden bijgebouwd. Hierdoor zetten minder mensen hun bestaande huis te koop om naar een nieuwbouwhuis te verhuizen. In 2020 kwamen er volgens het ministerie zo’n 79.000 huizen bij, waarvan 69.300 nieuwbouwhuizen. In 2021 ligt de nieuwbouwproductie vermoedelijk nog wat lager. De achterblijvende nieuwbouwproductie is deels een erfenis van de stikstofcrisis in 2019, wat destijds resulteerde in een flinke daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen.

 

 

Nimma Hypotheken: Goed in Hypotheken!